Buitenland
Europarlementariër Strik: schort financiering Turkije op

De Europese Commissie moet de migratiefinanciering aan Turkije opschorten, eist de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA). Haar collega van D66, Raquel García Hermida-van der Walle, heeft een debat met Eurocommissaris Ylva Johansson aangevraagd, waarin ze in eerste instantie opheldering wil van de Europese Commissie die over asiel en migratie gaat. Dit geven de Europarlementariërs aan op het bericht dat Turkije door de Europese Unie gefinancierde uitzetcentra gebruikt om vluchtelingen te mishandelen en te dwingen tot ‘vrijwillige terugkeer’.

ANP

De Europese Commissie weet ervan, maar blijft Turkije financieren, schrijft NRC na onderzoek. „Deze schokkende onthullingen zijn het zoveelste bewijs dat er met EU-medeplichtigheid grove schendingen worden gepleegd tegen migranten”, zegt Strik. De Europarlementariër roept de Europese Commissie op „per direct een transparant onderzoek te starten”. De migratiefinanciering aan Turkije moet worden gestopt tot duidelijkheid is verschaft.

„Heel alarmerend”, noemt Hermida-van der Walle de bevindingen van NRC. „Het verwijt dat de Europese Commissie hier van weet, is zo ernstig dat ik zo snel mogelijk een debat wil, het liefst donderdag al.” Dan vergadert de justitiecommissie van het Europees Parlement. Asiel en migratie valt onder deze commissie.

In Turkije worden Syriërs systematisch gedwongen of onder druk gezet om zogeheten ‘vrijwillige terugkeerformulieren’ te ondertekenen, blijkt uit onderzoek van NRC. „Het is ernstig wat er in de Turkse uitzetcentra gebeurt en heel ernstig dat er Syriërs worden teruggestuurd”, voegt Hermida-van der Walle daaraan toe. Syrië en Afghanistan zijn als onveilige landen erkend. Niemand mag daarnaartoe worden teruggestuurd.

De Europese Unie is al jaren op de hoogte van de situatie, schrijft het NRC. In 2020 schreef de Europese Commissie in haar eigen jaarlijkse ‘Turkije rapport’ dat „er gevallen zijn geweest van migranten die worden gedwongen om vrijwillige terugkeerformulieren te ondertekenen”, maar de EU bleef de steun aan deze centra doorzetten. Momenteel wordt in Brussel overlegd over verlenging van migratiesteun aan Turkije, waaronder nieuwe steun voor de uitzetcentra.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer