BuitenlandPodcast Op weg naar het Witte Huis
In Pennsylvania vechten Trump en Harris om elke stem

„Rijd je door Pennsylvania, dan kan het je niet ontgaan dat er presidentsverkiezingen zijn. Wie over de snelweg rijdt ziet enorme billboards staan met daarop Kamala Harris of Donald Trump”, zegt Wim Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. Pennsylvania is een van de zeven swing states; dit zijn de staten die bij de verkiezingen van doorslaggevende betekenis zijn.

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD

Advertentie

In veel staten is bekend of de meerderheid stemt voor de Republikeinen of voor de Democraten. In staten als Pennsylvania, Michigan, Wisconsin of Georgia is dat nog ongewis. Elke stem telt. Wim legt in de podcast uit waarom duizend stemmen voor of tegen bepalend kunnen zijn voor de uitslag.

Deze weken trekt Wim Kranendonk door de Verenigde Staten. Hij spreekt er met Joden, moslims en christenen. „Buitenlandse politiek interesseert de Amerikanen minder dan binnenlandse problemen, zoals huisvesting en de economie. Maar het conflict in het Midden-Oosten raakt de mensen hier wel. Ik heb Joden ontmoet die op Trump stemmen om dat hij een positievere houding ten opzichte van Israël heeft dan Harris. Moslims gruwen van Trump, die ervoor zorgde dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem is gegaan. En van Harris gruwen ze ook, omdat ze vinden dat ze veel te weinig voor hun geloofsgenoten in Gaza en Libanon doet.”

In de podcast legt Wim Kranendonk het belang uit van de ”swing states”. Hij vertelt hoe beide presidentskandidaten er in de peilingen voorstaan en vertelt over het recente bezoek van Trump aan Butler, de plaats waar eerder een aanslag op hem werd gepleegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer