Kerk & religieZondagsrust
Petitie tegen zondagsopening supermarkt op Schotse eiland Lewis  

Op het Schotse eiland Lewis woedt een strijd over de mogelijke opening van een supermarkt op zondag. Een petitie die eist dat de Tesco gesloten blijft, is inmiddels meer dan 1400 keer ondertekend.

Redactie kerk
De Tesco-supermarkt in Stornoway, op het Schotse eiland Lewis. beeld Google
De Tesco-supermarkt in Stornoway, op het Schotse eiland Lewis. beeld Google

Op het eiland in de Buiten-Hebriden zijn winkels en bedrijven op zondag gesloten. Dat dreigt te veranderen nu de gemeenteraad van de ongeveer 7000 inwoners tellende hoofdstad Stornoway de Tesco toestemming heeft gegeven om de deuren op zondag te openen. De zaak zou hierover nog in gesprek zijn met het personeel.

Tesco heeft bijna 3000 winkels in het Verenigd Koninkrijk. De vestiging in Stornoway is de enige die op zondag gesloten blijft. De andere grote supermarkt op het eiland, een Co-op, is dan ook dicht.

Biblebelt

De nieuwssite Christian Today meldde dinsdag dat eilandbewoner Alasdair Macleod vorige week een petitie is gestart die de zondagsopenstelling van de winkel wil voorkomen. Hij vreest dat wanneer de Tesco zeven dagen per week opengaat, andere winkels en bedrijven zich onder druk gezet voelen en het voorbeeld zullen volgen, waardoor de zondagsrust op het eiland, het hart van de Schotse Biblebelt, verdwijnt. De hoofdstad Stornoway telt zeker veertien kerken.

„Tesco is en was een zeer gewaardeerde en gerespecteerde lokale werkgever en detailhandelaar, die herhaaldelijk gul heeft gegeven aan lokale goede doelen en altijd onze lokale zondagstraditie van rust heeft gerespecteerd. We hopen dat dit wederzijds respect tussen gemeenschap en winkelier nog lang zal voortduren”, stelt de petitie.

Christelijke traditie

Het verzoekschrift onderstreept de waarde van een rustdag op zondag voor werknemers en gezinnen. Volgens de initiatiefnemer staat het ondertekenen van de petitie „voor de glorie van Christus, onze christelijke traditie, onze gemeenschapszin en ons recht om anders te zijn”.

Het eiland Lewis in Schotland. beeld RD

Als winkels en bedrijven hun deuren openen op zondag, lijkt dat in eerste instantie misschien gemak te bieden, stelt de petitie. Deze wijst er echter ook op dat minder tijd voor werknemers om te rusten, minder tijd voor hun gezin en minder tijd voor het bezoeken van kerkdiensten zullen leiden tot „een lagere levenskwaliteit”.

De petitie sluit af met de woorden van de Heere Jezus in Mattheüs 11:28: „Komt herwaarts tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.”

Weigeren

Veel supermarkten in Schotland zijn op zondag al open. Wel werd er sinds 2003 een wet aangenomen die Schotse winkeliers het recht geeft om te weigeren op zondag te werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer