EconomieKwestie
Op welke leeftijd kan een zzp’er het beste starten met pensioenopbouw?

Mijn man is ondernemer, maar bouwt nog geen pensioen op. Op welke leeftijd is het verstandig om hiermee te beginnen?

André van Luijk
beeld RD
beeld RD

Wanneer je start als ondernemer wil je eerst weten of het allemaal financieel gaat lukken. In de beginfase van je onderneming wil je de kosten laag houden, omdat er nog weinig inkomsten zijn. Meestal is na een korte tijd wel duidelijk of het een verstandige keuze was om ondernemer te worden. In die eerste fase ben je vooral kortetermijngericht. Alleen ligt het gevaar op de loer dat ondernemers gefocust blijven op de korte termijn. Zzp’ers worden niet voor niets vaak Zelfstandigen Zonder Pensioen genoemd.

Van Luijk. beeld RD

Dat veel ondernemers geen of te weinig pensioen hebben, is iets wat ik ook tegenkom in onze praktijk. Vaak vinden ze dat hun bedrijf hun pensioen is, of dat ze daar in de toekomst nog wel over gaan nadenken. Je ziet ook steeds meer ouderen doorwerken. Vaak noemen ze als motivatie dat ze het leuk vinden en niet stil kunnen zitten. Als ik dan zeg dat ze het geld naar mijn inzicht ook gewoon nodig hebben, geven ze dit vaak toe en blijkt het doorwerken toch iets minder leuk te zijn.

Als je in loondienst bent, dan start je meestal al op 18-jarige leeftijd met het opbouwen van pensioen. Hoe vroeger je start, hoe beter. Dit komt doordat pensioen opbouwen een beetje werkt zoals een sneeuwbal. Als je start met het rollen van een bal in de sneeuw, dan groeit die sneeuwbal eerst heel langzaam, maar na een tijd heel hard. Zo werkt het ook in de financiën. Hoe later je start, hoe lastiger het is om nog een serieus pensioen op te bouwen. Ik laat dit met een eenvoudig rekenvoorbeeld zien.

Stel, je bent alleenstaand, 28 jaar en hebt als ondernemer een netto-inkomen van 3172 euro per maand. Op je pensioendatum wil je ditzelfde netto-inkomen hebben. Op basis van de huidige wetgeving krijg je AOW en als je zelf geen pensioen opbouwt, dan is dat netto 1560 euro per maand. Je krijgt dan een forse inkomensterugval waarbij het inkomen ruim halveert. Als je voldoende kapitaal wilt hebben op je pensioendatum en je gaat zelf sparen of beleggen, dan moet je ongeveer 410.000 euro aan vermogen hebben om het tekort langdurig te kunnen aanvullen. Ga je sparen, dan moet je ongeveer 614 euro per maand opzijleggen. Ga je beleggen, dan moet je ongeveer 314 euro per maand reserveren.

Zzp’ers moeten voor hun oude dag geld opzijleggen. beeld ANP, Lex van Lieshout

Stel, je begint niet op 28-jarige leeftijd, maar op 38-jarige leeftijd. Dan zul je als je kiest voor sparen al 886 euro per maand moeten reserveren en als je kiest voor beleggen 545 euro. Ga je pas starten als je 48 bent, dan begint het onbetaalbaar te worden en verdubbelen de maandelijkse bedragen.

Het bovenstaande is een eenvoudig voorbeeld, waaruit blijkt dat tijdig starten verstandig is. Uiteraard is de werkelijkheid vaak complexer.

De auteur is Master of Financial Planning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Kwestie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer