BuitenlandVerkiezingen VS
Runningmates Vance en Walz botsen hoffelijk en inhoudelijk in tv-debat

Echt vuurwerk bleef uit. Toch was het vicepresidentiële debat tussen de Republikein J.D. Vance en de Democraat Tim Walz een verademing. Het televisiedebat verliep hoffelijk en richtte zich op een inhoudelijke discussie.

De Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance en zijn Democratische tegenstrever Tim Walz geven elkaar woensdag een hand voorafgaand aan het televisiedebat. beeld AFP, Charly Triballeau
De Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance en zijn Democratische tegenstrever Tim Walz geven elkaar woensdag een hand voorafgaand aan het televisiedebat. beeld AFP, Charly Triballeau

Het was haast onwennig na de vele persoonlijke aanvallen in het debat tussen Kamala Harris en Donald Trump. Tegelijk schuwden beide kandidaten de confrontatie niet. Onder Trump komt er „een register van zwangerschappen”, claimde Walz.

De Democratische vicepresidentskandidaat probeerde daarmee de angst te zaaien dat de overheid zou kunnen bijhouden welke vrouwen abortus plegen. Trump heeft dit echter niet gezegd en Vance ontkende dit eveneens. De Republikein beloofde zich sterk te maken voor gezinsbeleid „in de breedste zin van het woord”. Hij zei tegelijk tegen een nationaal abortusverbod te zijn. Trump liet via zijn platform Truth Social weten zijn veto uit te spreken over een federaal verbod op abortus. Walz ontkende op zijn beurt dat hij abortus in de negende maand van de zwangerschap steunt. Wel verklaarde hij dat Democraten „proabortus” zijn en pal staan voor de rechten van de vrouw.

Voor beide kandidaten was dit hun belangrijkste debat. Walz oogde aanvankelijk zenuwachtig, terwijl Vance goed geformuleerde antwoorden gaf. De presentatoren van CBS News begonnen het debat met de raketaanval van Iran op Israël. Vance gaf Israël alle ruimte om hard terug te slaan. Walz ontweek de vraag en presenteerde Harris als een stabiele leider die de Verenigde Staten en haar bondgenoten door deze crisis zou leiden. Vance reageerde dat juist onder Trumps presidentschap andere landen ontzag hadden voor het leiderschap van de VS en dat er in die tijd meer stabiliteit en vrede was.

Demoniseren

Vance kwam in het debat onder druk te staan over de Capitoolrellen op 6 januari 2021. Volgens de senator uit Ohio had Trump gepleit voor een vreedzaam debat over de verkiezingsuitkomst en had hij ook de macht overgedragen aan Joe Biden. Vance probeerde vervolgens de aandacht af te leiden door grote technologiebedrijven en Harris te verwijten afwijkende meningen te willen censureren. Walz hamerde er echter op dat Trump de rellen in gang had gezet. Hij noemde het een „bedreiging van onze democratie die we nog niet eerder gezien hebben” en dat het een gevolg is van Trumps onvermogen om te zeggen dat hij de verkiezingen heeft verloren.

Ook immigratie, de huizenproblematiek en klimaat kregen de aandacht in het debat. Zo verweet J.D. Vance Harris dat er door haar opengrensbeleid sprake is van massale kindscheiding. De Republikein wilde niet zeggen of het scheiden van ouders en kinderen onderdeel wordt van het immigratiebeleid dat Trump zal voeren. Walz bekritiseerde de Republikeinse presidentskandidaat dat hij immigratie enkel benoemt om er campagne mee te voeren, maar dat hij geen oplossingen biedt. Volgens de gouverneur van Minnesota maken Trump en Vance zich schuldig aan het demoniseren van immigranten.

Vance verbond het volgens hem falende immigratiebeleid van Biden en Harris aan de woningnood in de VS. Door harde maatregelen te nemen tegen illegale immigranten en stukken land in beslag te nemen voor huizenbouw wil hij de druk op de woningmarkt verlichten. Bovendien moeten Amerikanen volgens Vance meer toegang krijgen tot goedkopere –minder schone– Amerikaanse energie, zodat zij geld overhouden om een huis te kopen. Walz pleitte eveneens voor miljoenen extra woningen. Hij wil met onder meer subsidies voor starters zorgen dat mensen aan een huis kunnen komen.

Uit een flitspeiling van CBS News bleek dat er geen duidelijke winnaar was in het debat. De verwachting is dat na vannacht weinig Amerikanen van mening zullen veranderen over wie zij steunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer