Economie
Olieconcern Adnoc koopt Duits chemiebedrijf Covestro

Het staatsolieconcern Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) heeft een akkoord bereikt over de overname van het Duitse chemiebedrijf Covestro. Met de deal, die gesteund wordt door het bestuur van Covestro, is in totaal zo’n 11,7 miljard euro gemoeid. Volgens de bedrijven passen hun groeistrategieën goed bij elkaar.

ANP

Als de overname doorgaat, is het een van de grootste overnames van een Europees bedrijf door een Midden-Oosterse partij ooit. Covestro is groot in specialistische chemicaliën die gebruikt worden voor kunststoffen. Voor Adnoc is dat een welkome aanvulling op de verkoop van olie, waarnaar de vraag na verloop van tijd minder hard groeit door de energietransitie.

Covestro is ook actief in Nederland, onder andere met een kantoor op de Chemelot Campus in Geleen. Het Duitse bedrijf kocht in 2021 een groot deel van de materialendivisie van het toenmalige DSM, waarmee ook honderden Nederlandse arbeidsplaatsen gemoeid waren.

In de „investeringsovereenkomst” die de twee bedrijven hebben ondertekend, staat volgens Covestro de afspraak dat Adnoc eerdere akkoorden in Duitsland met ondernemingsraden en vakbonden respecteert. Ook benadrukt het Duitse bedrijf dat de oliemaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten niet van plan is activiteiten van Covestro te verkopen, sluiten of aanzienlijk te laten krimpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer