Binnenland
Organisatie tevreden over verloop Burendag, ondanks matig weer

Het Oranjefonds zegt dat de Burendag van zaterdag prima is verlopen. Door het slechtere weer waren sommige buitenactiviteiten wel naar binnen verplaatst. Er waren meer dan 9200 activiteiten aangemeld, een recordaantal. Of die ook allemaal zijn doorgegaan, is niet bekend.

ANP

Volgens een woordvoerster van het organiserende Oranjefonds zijn en waren er heel gemêleerde activiteiten. „Bijvoorbeeld buren die ervoor kiezen om eerst de handen uit de mouwen te steken en de buurt op te knappen. Maar er is ook een deel dat direct begon met koffie en gebak. En ook een heel grote groep die spellen heeft voor de kinderen, en daarna doorgaat met een buurtbarbecue.”

Ook zaterdagavond en zondag zijn er nog activiteiten rondom Burendag. Het gaat bijvoorbeeld om zogeheten silent disco’s, wijnproeverijen en borrels, zegt de woordvoerster.

Naar schatting doen dit jaar bijna 550.000 mensen mee aan de activiteiten. Het Oranjefonds zegt dat uit onderzoeken blijkt dat het effect van Burendag ook na een half jaar nog aanhoudt, en dat meer dan de helft van de buren na deelname meer onderling contact heeft.

Gelijktijdig met Burendag valt elk jaar ook de open dag van diverse asielzoekerscentra, georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ruim 120 asielzoekerscentra en noodopvanglocaties openden zaterdagmiddag hun deuren voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Volgens een woordvoerder waren alle locaties drukbezocht en verliep de middag heel goed, „zoals de bedoeling was”.

Onder meer in Leersum was het een bijzondere open dag: daar werd het 35-jarige bestaan van de locatie gevierd. In dat azc wonen zo’n 625 mensen. Ook was er op sommige locaties muziek en eten. „We kijken terug op een gezellige dag waarbij mensen elkaar in een heel ontspannen sfeer ontmoeten”, aldus de COA-woordvoerder.

De open dag van het azc in Grave werd eerder afgelast. Bij het azc ontstonden vorige week opstootjes en op sociale media zag het COA „opruiende berichten waar we niet rustig van werden”, zei een woordvoerster eerder. De organisatie zei niet in te kunnen staan voor de veiligheid van de bewoners en bezoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer