Binnenland
Ook asielzoekerscentra verwelkomen hun buren op Burendag

Ruim 120 asielzoekerscentra en noodopvanglocaties (van in totaal rond de 290) openen zaterdagmiddag hun deuren. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen, informatiemarkten, workshops en andere activiteiten. De bedoeling is dat omwonenden en azc-bewoners elkaar op deze manier beter leren kennen. Daarom valt de Open azc-dag samen met Nationale Burendag.

ANP

Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan nog niet inschatten hoeveel bezoekers eropaf zullen komen. Dat hangt volgens hem af van de locatie en het weer. „Maar voorgaande edities werden altijd goed bezocht. Op zo’n dag ontstaan vaak mooie contacten tussen azc-bewoners en de omwonenden.”

Bij één azc, in het Noord-Brabantse Grave, is de open dag afgelast. Er was te veel maatschappelijke onrust, waardoor het COA niet zou kunnen instaan voor de veiligheid van de bewoners en bezoekers. Bij dat azc ontstonden vorig weekend opstootjes. De woordvoerder heeft geen aanwijzingen dat op de andere locaties ook „iets vervelends” zou kunnen gebeuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer