Spanning tussen Israël en Hezbollah loopt op | Handtekening onder verklaring tegen extreemrechts?
In de nieuwste aflevering van RDactueel bespreken hoofdredacteur Steef de Bruijn en Israëlkenner Wim van Egdom de oplopende spanningen aan de noordgrens van Israël met Hezbollah. Ook wordt kritisch gekeken naar de Michaverklaring.
Advertentie
De strijd is sinds oktober 2023 geïntensiveerd, waarbij duizenden raketten op Israël zijn afgevuurd. „Hezbollah schiet al sinds oktober 2023 eigenlijk dagelijks raketten af op Israël,” aldus Van Egdom. Hij voegde daaraan toe dat de situatie in Gaza weliswaar enigszins gestabiliseerd is, maar dat Israël zich nu richt op het noorden, waar bijna 100.000 inwoners geëvacueerd zijn vanwege de dreiging.
Daarnaast werd stilgestaan bij de vraag of een grootschalige grondoorlog in Libanon op handen is. Van Egdom benadrukte de recente oproep van reservisten: „Twee brigades zijn opgeroepen. Dat zijn allemaal gewoon mensen, net als wij, die hun leven wagen.” Toch twijfelt Van Egdom of een grondoffensief op korte termijn zal plaatsvinden. „Ik vind het een beetje eng om te zeggen, maar ik geloof niet dat het er op korte termijn van komt,” zei hij, verwijzend naar Netanyahu’s diplomatieke verplichtingen bij de Verenigde Naties.
In het tweede deel van de podcast wordt een kritische blik geworpen op de Michaverklaring, die door meer dan 1300 christelijke leiders is ondertekend als een reactie op de opkomst van extreemrechts in de politiek, met name de deelname van de PVV aan de regering. De Bruijn benadrukt dat „de boodschap van de verklaring op zich belangrijk is", maar hij heeft twijfels over de brede kwalificatie van „extreemrechts". Hij stelt dat het gevaarlijk is om politieke partijen in hun geheel onder deze noemer te plaatsen: „Het is te gemakkelijk om alles op een hoop te vegen. Veel christenen willen zich niet associëren met nationaalsocialisme, maar hebben wel degelijk een rechtse politieke koers." Dit wijst op de noodzaak voor een gedifferentieerde benadering van politiek en ideologie.
Van Egdom voegt hieraan toe dat de Michaverklaring als een „anti-PVV-statement" kan worden gezien, wat de bezorgdheid over het etiket van extreemrechts onderstreept. Hij zegt: „Als je dat soort labels gebruikt, dan duw je mensen in een hokje." Dit roept vragen op over de rol van christelijke leiders in het publieke debat. Beide sprekers zijn het erover eens dat het essentieel is om een „profetische stem" te laten horen, maar ze pleiten ook voor voorzichtigheid en een beter doordacht standpunt, waarbij Van Egdom opmerkt: „Laten we met twee woorden spreken bij dit soort verklaringen."