BuitenlandKlimaatverandering
„Kans op storm Boris verdubbeld door klimaatverandering”

De kans op extreme neerslag door een storm zoals Boris is door klimaatverandering verdubbeld. De intensiteit van de neerslag viel 7 procent hoger uit. Als de opwarming van de aarde doorzet, zullen zulke stormen nog vaker voorkomen.

De Poolse Agata Pioro maakt deze week haar badkamer schoon na de hevige regenval en overstromingen door Storm Boris in Centraal-Europa. beeld AFP, Wojtek Radwanski
De Poolse Agata Pioro maakt deze week haar badkamer schoon na de hevige regenval en overstromingen door Storm Boris in Centraal-Europa. beeld AFP, Wojtek Radwanski

Dat schreven wetenschappers van het onderzoekscollectief World Weather Attribution (WWA) donderdag in een studie naar de storm. Het WWA noemt de regenval die vorige week plaatshad in Centraal-Europa een zeer zeldzame gebeurtenis. Eentje die maximaal eens in de 100 tot 300 jaar voorkomt.

De onderzoekers vergeleken de weerssituatie van Storm Boris ook met die in een 1,3 graden koelere wereld. Hierbij gebruikten ze observaties en tientallen modellen. Vrijwel alle modellen lieten een toename zien in intensiteit en waarschijnlijkheid van storm en extreme neerslag door klimaatverandering. De kans op het voorkomen van ‘Boris’ is dus ongeveer twee keer zo groot als voor de industriële revolutie. Overigens loopt de bandbreedte van de modellen uiteen. Een enkel model kwam zelfs uit op een kleinere kans. Daar staat tegenover dat er ook een model was dat de kans honderd keer zo groot inschatte.

Storm Boris hield begin vorige week huis in grote delen van Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. Na de zware regenval hadden op grote schaal overstromingen plaats. In Oostenrijk werden tientallen dorpen van de buitenwereld afgesloten door overstromingen. Het dodental ligt inmiddels op zeker 24 personen . Ruim twee miljoen mensen werden getroffen door de overstromingen.

Conservatief

Door de uitstoot van fossiele brandstoffen ligt de opwarming van de aarde op 1,3 graad Celsius. Als de opwarming de 2 graden overstijgt, zal de kans op dit soort hevige regen nog eens met ongeveer 50 procent toenemen, becijferen de wetenschappers.

De wetenschappers van het WWA  geven aan dat veel modellen conservatief zijn in hun berekeningen. De cijfers vallen waarschijnlijk te laag uit „vanwege de onderschatting van zeer zware regenval in de beschikbare klimaatmodellen”. Zo staat convectie, het opstijgen van warme lucht waarna buien ontstaan, nog niet goed in veel modellen. Feit is dat de opwarming van de aarde opwaartse luchtstromen versterkt.

Eerder concludeerden onderzoekers van ClimaMeter al dat bij Storm Boris zo’n 20 procent meer regen viel dan bij vergelijkbare gebeurtenissen in de tweede helft van de vorige eeuw.

De WWA beschreef de week na Storm Boris overigens als „ hyperactief ”. Maar liefst 12 rampen wereldwijd voldeden aan de criteria om de invloed van klimaatverandering te gaan onderzoeken. Dat was meer dan in welke week dan ook in de geschiedenis van de organisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer