Geen ver-van-je-bedshow, die overstromingen in Midden-Europa
Meer dan twintig mensen zijn om het leven gekomen als gevolg van de storm Boris. Door de harde wind en ongewoon zware regenval zijn van Zuid-Polen tot Noord-Italië duizenden mensen van huis en haard verdreven.
Foto’s van overstromingen in relatief onbekende plaatsen als Ladek-Zdroj (Polen), Markersdorf (Oostenrijk), Ostrava (Tsjechië) en Dresden (Oost-Duitsland). Erg om te zien, maar gelukkig ver weg, zullen veel Nederlanders denken. Dat zal ons niet overkomen.
Onterecht, vindt Harm Goossens, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. „Door klimaatverandering zal extreem weer steeds vaker voorkomen, juist ook in Europa”, stelt hij. „Overstromingen zullen niet alleen vaker voorkomen, ze zullen ook heftiger worden. Waar ze voorheen uitzonderlijk waren, lijken ze nu steeds meer onderdeel van het dagelijks leven te worden.” Een vakantie elders in Europa kan dus zomaar in het water vallen, zegt de organisatie, die in de getroffen gebieden helpt met evacueren.
In ons eigen kikkerlandje hebben we met al onze dijken de boel toch goed voor elkaar? De helft van de Nederlanders maakt zich geen enkele zorg over de gevolgen van de klimaatverandering. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat zeven op de tien Nederlanders nauwelijks voorbereid zijn op een overstroming.
Toch is het nog maar drie jaar geleden dat delen van Limburg onder water stonden. Maar ook langs de grote rivieren en in laaggelegen polders is er kans op overstromingen, meldt het Kennisportaal Klimaatadaptatie. Ook regionale rivieren en beken kunnen buiten hun oevers treden. Geen ver-van-je-bedshow dus, die overstromingen in Midden-Europa.