MuziekSamenzangavond
RD organiseert avonden rond liederen van Luther

Het Reformatorisch Dagblad organiseert begin oktober een tweetal samenzangavonden rond de liederen van Luther. Aanleiding is het feit dat het dit jaar precies 500 jaar geleden is dat de eerste lutherse gezangboeken verschenen.

Redactie muziek
Interieur van de Grote Kerk van Epe, met op de achtergrond het Meereorgel. beeld RD, Anton Dommerholt 
Interieur van de Grote Kerk van Epe, met op de achtergrond het Meereorgel. beeld RD, Anton Dommerholt 

Zomer 1523 schreef Martin Luther zijn eerste lied, naar aanleiding van de terechtstelling van de martelaren Hendrik Voes en Jan van Esschen op de Grote Markt in Brussel. Dit gezang –”Ein neues Lied wir heben an”– werd spoedig gevolgd door andere liederen. In 1524 verschenen in Neurenberg, Erfurt en Wittenberg de eerste lutherse liedboeken waarin Luthers gezangen waren opgenomen. Uiteindelijk zou de reformator gedurende zijn leven meer dan 36 liedteksten (en vaak ook melodieën) maken.

Om de mijlpaal van 500 jaar Lutherliederen te markeren, organiseert het RD twee zangavonden waar uitsluitend liederen van de reformator op het programma staan. De eerste avond is op vrijdag 4 oktober in de Grote Kerk in Epe. Dick Sanderman bespeelt het Meereorgel en ds. A. Baas (Nunspeet) verzorgt de opening.

De tweede zangavond is op vrijdag 11 oktober in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Oudewater. Hier zit Rien Donkersloot achter de klavieren van het Kam & Van der Meulenorgel, terwijl ds. P.W.J. van der Toorn (Bunschoten) de opening doet. Tijdens beide avonden verzorgt RD-muziekredacteur Jaco van der Knijff de toelichtingen.

De avonden beginnen om 19.30 uur. De tickets zijn gratis.

Meer informatie en tickets: beleefenontmoet.rd.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer