Binnenland
Jansen: uitspraak over ‘minder Marokkanen’ geen kabinetsstandpunt

PVV-staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt afstand van een uitspraak die hij maandagochtend deed in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Hij zei daar dat hij nog altijd achter de beruchte ‘minder Marokkanen’-uitspraak van zijn partijleider Geert Wilders staat. Meerdere partijen, waaronder ook coalitiepartners VVD en NSC, wilden daar opheldering over.

ANP

„Ik neem als staatssecretaris van IenW afstand van mijn uitspraken gedaan tijdens dit mediaoptreden”, schrijft Jansen in een kort briefje aan de Tweede Kamer, dat hij naar eigen zeggen verstuurt „met medeweten” van minister-president Dick Schoof. „Deze persoonlijke opvattingen reflecteren niet het kabinetsbeleid.”

Jansen zei tijdens een hoorzitting voorafgaand aan zijn beëdiging als staatssecretaris ook al dat hij achter de omstreden uitspraak van Wilders staat, hoewel die daarvoor door de rechter is veroordeeld wegens groepsbelediging. Dat hij dit standpunt eenmaal in functie nog eens herhaalde, viel bij veel partijen verkeerd. Het kabinet behoort immers altijd met één mond te spreken. Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) vroeg daarom dinsdag om opheldering.

In een tweet noemt De Hoop het „verstandig” dat de staatssecretaris afstand neemt van wat hij een „verwerpelijke uitspraak” noemt. Hij gaat ervan uit dat ook andere bewindspersonen dat voortaan doen als zij ernaar worden gevraagd. Wel vindt De Hoop het „zorgelijk” dat Jansen als privépersoon wel achter de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van Wilders blijft staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer