Economie
Koperproducenten hoger op Wall Street na groot steunpakket China

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht hoger geopend. Mijnbouwbedrijven die actief zijn met de winning van koper waren in trek door de stijging van de koperprijs na het grote stimuleringspakket van de Chinese centrale bank om de kwakkelende economie van China te steunen.

ANP

Door de verwachting dat de vraag naar koper in China daardoor stijgt, klom de prijs van het metaal naar het hoogste niveau sinds juli. Koper wordt onder meer veel gebruikt in de bouw, industrie en telecomsector. Mijnbouwers als Freeport-McMoRan en Southern Copper lieten dan ook plussen tot 6,9 procent zien.

Ook ijzererts ging in prijs omhoog door de verwachting dat de vraag naar staal in China toeneemt. Staalproducenten US Steel, Cleveland-Cliffs en Nucor boekten koerswinsten tot 5,6 procent.

De hoofdgraadmeters in New York lieten kort na aanvang kleine winsten zien, na de records voor de Dow-Jonesindex en brede S&P 500 op maandag. De Dow won 0,1 procent tot 42.164 punten en de S&P steeg een fractie tot 5720 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom 0,2 procent tot 18.008 punten.

Het grote steunpakket van de Chinese centrale bank zorgde ook voor koersstijgingen van Chinese bedrijven die een notering hebben in New York. Zo won Alibaba 6,1 procent en Baidu ging 5 procent vooruit. Tesla, dat een grote autofabriek heeft in Shanghai, werd 2,5 procent hoger gezet.

Boeing (min 0,8 procent) kon ook op de aandacht van beleggers rekenen. De vliegtuigbouwer kwam maandag met een hoger loonbod om een grote staking van fabriekswerkers te stoppen. Boeing bood een loonsverhoging van 30 procent, nadat eerder al 25 procent meer loon werd geboden. Maar de vakbond voor fabriekswerkers zei dat het nieuwe bod nog steeds te laag is en niet zal worden voorgelegd aan de leden ter stemming. De werknemers eisen een loonsverhoging van 40 procent.

Verder kreeg koffieketen Starbucks een adviesverlaging van zakenbank Jefferies en daalde daarop 0,9 procent. Technologieconcern Salesforce profiteerde juist van een adviesverhoging door een beleggingsadviseur met een plus van 2,1 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer