Economie
ArcelorMittal aan kop op positief Damrak

Staalconcern ArcelorMittal was dinsdag een opvallende stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een koerswinst van 4,8 procent. Mogelijk profiteerde het concern van de omvangrijke steunmaatregelen van de Chinese centrale bank om de kwakkelende economie van China te stimuleren. IJzererts ging in prijs omhoog door de verwachting dat de vraag naar staal in China toeneemt. Ook andere staalbedrijven waren hierdoor gewild.

ANP

Mede door de koerssprong van ArcelorMittal eindigde de AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, 0,4 procent hoger op 907,16 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 888,56 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt waren winsten tot 1,2 procent op de koersenborden te zien.

Verfproducent AkzoNobel eindigde de handelssessie met een winst van 0,5 procent. Het concern gaat ongeveer 2000 banen schrappen om kosten te besparen. De fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa wil met de ingreep de eigen bedrijfsvoering vereenvoudigen en de besluitvorming binnen het bedrijf versnellen.

De sterkere dalers in de AEX waren verdeeld over verschillende sectoren. Zo verloren dataleverancier RELX, uitzender Randstad en betalingsverwerker Adyen tussen de 0,8 en 0,9 procent. In de MidKap prijkte Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway bovenaan met een stijging van 6,3 procent.

In Frankfurt ging de Duitse reisaanbieder TUI 1 procent omhoog. In een handelsbericht maakte TUI bekend een sterke start te zien van het winterseizoen, met meer boekingen dan vorig jaar.

De euro was 1,1149 dollar waard, vergeleken met 1,1133 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 71,32 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent meer op 74,91 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer