Economie
China verdenkt moederbedrijf Calvin Klein van boycot Xinjiang

China is een onderzoek gestart naar PVH, het Amerikaanse modeconcern achter merken als Tommy Hilfiger en Calvin Klein. Het ministerie van Handel verdenkt PVH van het „onredelijk boycotten” van katoen en andere producten uit Xinjiang. China wordt in die regio beschuldigd van het onderdrukken van onder anderen Oeigoeren, een bevolkingsgroep die een minderheid vormt in het land.

ANP

Het ministerie stelt dat PVH geen „feitelijke basis” heeft voor de boycot en dat het concern onder meer verdacht wordt van „het nemen van discriminerende maatregelen”. Daardoor zouden de belangen van Chinese bedrijven „ernstig geschaad” worden.

Het modebedrijf krijgt van het ministerie dertig dagen de tijd om te reageren op de beschuldigingen. Details over een mogelijke straf werden niet gegeven, maar PVH zou op een ‘onbetrouwbare entiteitenlijst’ terecht kunnen komen. Die maatregel kan leiden tot boetes of een handelsverbod met China.

De Verenigde Staten zijn al langer kritisch op de omstandigheden in Xinjiang. Het Amerikaanse Congres nam in 2021 al een wet aan die invoer van goederen uit die regio verbiedt. Volgens de Amerikaanse regering maakt China zich schuldig aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid onder de Oeigoerse bevolking en andere moslimminderheden in Xinjiang. China heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer