Buitenland
Dertig lichamen in staat van ontbinding in boot voor kust Senegal

Voor de kust van Senegal is een boot aangetroffen met daarin zeker dertig lichamen in staat van ontbinding. Vissers stuitten op zo’n 70 kilometer van hoofdstad Dakar, het westelijkste punt van het vasteland van Afrika, op de houten boot. Het Senegalese leger probeert erachter te komen wat er is gebeurd, maar spreekt van een „extreem moeilijk” onderzoek omdat de lichamen „in vergevorderde staat van ontbinding” zijn.

ANP

De marine heeft de pirogue, zoals de lange houten vissersboot heet waarin de lichamen gevonden zijn, naar de haven van Dakar gesleept. Mogelijk gaat het om migranten die probeerden de Canarische Eilanden te bereiken, maar over de herkomst van de boot of het aantal opvarenden bij vertrek is nog niets bekend. Het leger denkt dat de boot dagenlang ronddobberde voordat deze gevonden werd.

De regering van Senegal kwam deze zomer met een plan om illegale migratie tegen te gaan. In de afgelopen weken werden honderden bootjes met migranten op de Atlantische Oceaan voor de kust van het land tegengehouden, meldt de BBC. Er zouden dit jaar al 22.000 migranten op de Canarische Eilanden, die deel uitmaken van Spanje, zijn aangekomen.

Vanaf Senegal is de tocht naar de eilanden zo’n 1500 kilometer. Door sterke stromingen en veranderlijk weer is de reis levensgevaarlijk. Toch verkiezen West-Afrikaanse migranten steeds vaker deze route boven de tocht door de Sahara en over de Middellandse Zee om Europa te bereiken.

Eerder deze maand kwamen al tientallen mensen om het leven toen een boot met meer dan honderd migranten kapseisde voor de kust van de Senegalese kustplaats Mbour. Onduidelijk is hoeveel migranten er dit jaar omkwamen in een poging Spanje te bereiken, er zijn geen betrouwbare cijfers van.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer