Economie
Boeing wint op Wall Street na hoger loonbod tijdens staking

Boeing was maandag een van de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De vliegtuigbouwer, die onder meer kampt met een staking onder fabrieksmedewerkers, heeft een nieuw cao-aanbod voorgelegd aan de vakbond. Daarin stelt Boeing onder andere voor om de lonen met 30 procent te verhogen de komende vier jaar.

ANP

Eerder bood Boeing 25 procent meer loon. Dat vonden werknemers echter niet genoeg, waarna ze hun werk neerlegden. Met het nieuwe voorstel probeert het bedrijf de werkonderbreking te beëindigen die nu ruim een week duurt. Beleggers reageerden hoopvol en zetten het aandeel van Boeing 2 procent hoger.

De stemming op Wall Street was verder voorzichtig positief. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 42.124,65 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 5718,57 punten. Techgraadmeter Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 17.974,27 punten.

Beleggers reageerden daarnaast op toelichtingen van beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank op de grote renteverlaging van vorige week. Meerdere beleidsmakers gaven aan achter de verlaging met een half procentpunt te staan. Ze spraken ook steun uit voor meer verlagingen dit jaar.

Stellantis won 3 procent. Volgens Bloomberg zoekt het autoconcern een opvolger voor topman Carlos Tavares. Zijn termijn loopt tot begin 2026, maar mogelijk blijft de 66-jarige Tavares langer bij het concern, dat last heeft van een zwakkere vraag naar elektrische auto’s en toenemende concurrentie van automakers uit China.

Tesla klom 4,9 procent en bereikte het hoogste niveau in zo’n twee maanden. Analisten van de Britse bank Barclays verwachten dat de leveringen van de elektrische autofabrikant in het derde kwartaal hoger zullen uitvallen dan kenners in doorsnee hadden voorspeld.

Intel steeg 3,3 procent. De grote vermogensbeheerder Apollo Global Management heeft aangeboden een miljardeninvestering te doen in het Amerikaanse chipconcern, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Eerder zeiden bronnen tegen Bloomberg dat Qualcomm interesse heeft in het overnemen van Intel en dat dat eerste bedrijf een toenaderingspoging had gedaan. Als het tot een deal komt wordt dat mogelijk een van de grootste fusies en overnames ooit.

Autoconcern General Motors (GM) zakte 1,7 procent na adviesverlagingen door zakenbank Truist Securities en investeringsbank Bernstein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer