Economie
Scholz zeer kritisch op vergroten belang UniCredit in Commerzbank

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft scherpe kritiek geuit op het handelen van de Italiaanse bank UniCredit, die zijn belang in het Duitse Commerzbank heeft vergroot. Tijdens een bezoek aan New York zei Scholz maandag dat de regering het „niet gepast” vindt „om zonder enige samenwerking, overleg of afstemming te proberen op een agressieve manier bedrijven over te nemen”.

ANP

UniCredit had eerder al ongeveer 9 procent van de aandelen van de tweede bank van Duitsland en heeft meer stukken bijgekocht op de gewone markt. De Italiaanse bank heeft bovendien toestemming van de autoriteiten gevraagd om het belang verder uit te bouwen naar 29,9 procent, zo werd maandag bekendgemaakt. Met het uitgebreide belang wordt UniCredit de grootste aandeelhouder van Commerzbank. De Duitse overheid bezit namelijk 12 procent.

„Onvriendelijke aanvallen en vijandige overnames zijn geen goede zaak voor banken”, aldus Scholz. Volgens hem heeft de Duitse regering een duidelijk standpunt ingenomen en „zeer duidelijk gemaakt dat we dit niet als passend gedrag zien in Europa en in Duitsland”.

Berlijn zei vrijdag nog voorlopig geen aandelen Commerzbank meer te zullen verkopen. Door het belang in Commerzbank werden speculaties aangewakkerd dat de Italianen voor een volledige overname kunnen gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer