Economie
Air France-KLM grote daler op hoger Damrak

Air France-KLM was een van de grootste dalers op een hoger Damrak. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie maakte maandag bekend een deal te hebben gesloten met TotalEnergies over het leveren van meer duurzame vliegtuigbrandstof.

ANP

Het olieconcern levert de komende tien jaar 1,5 miljoen ton extra duurzame brandstof aan Air France-KLM. Daarmee wil de vliegmaatschappij zijn CO2-uitstoot verminderen. Het is volgens Air France-KLM een van de grootste deals van de luchtvaartmaatschappij voor duurzame brandstof. Op de aandelenbeurs in Amsterdam zakte Air France-KLM 4,9 procent. In Parijs steeg TotalEnergies 0,2 procent.

De AEX-index sloot 0,7 procent hoger op 903,47 punten. De MidKap eindigde 0,1 procent hoger op precies 883 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent. De Parijse beurs daalde eerder op de dag nog. Frankrijk heeft na een periode van politieke onzekerheid een nieuwe regering, waarmee de Franse politiek een stap naar rechts zet.

Besi zakte 3,9 procent en stond daarmee onderaan de AEX. De chiptoeleverancier kreeg te maken met een verkoopadvies van de Britse bank HSBC. Vrijdag was Besi ook al een van de grootste dalers in die index.

Dataleverancier RELX stond bovenaan de AEX en steeg 1,9 procent. Ahold Delhaize klom 1,4 procent. Het supermarktconcern kreeg van HSBC juist een adviesverhoging.

JDE Peet’s daalde verder met 0,8 procent. Vorige week vrijdag zakte het aandeel van het bedrijf achter onder meer Douwe Egberts al flink, met bijna 8 procent. Het concern waarschuwde voor negatieve effecten door de nieuwe ontbossingswet in de Europese Unie. Daarbij moeten importeurs van koffie en andere grondstoffen kunnen laten zien dat de producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt.

Het aandeel van Commerzbank werd in Frankfurt 3,3 procent lager gezet. Rond de bank zijn speculaties over een overname. De grote Italiaanse bank UniCredit heeft zijn belang in het Duitse Commerzbank vergroot naar ongeveer 21 procent. UniCredit heeft toestemming van de autoriteiten gevraagd om het belang verder uit te bouwen naar 29,9 procent en daarmee de grootste aandeelhouder te worden.

De euro was 1,1133 dollar waard, vergeleken met 1,1161 dollar vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 70,15 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 73,68 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer