Binnenland
Groningen wijst op voordelen Lelylijn, ‘geld komt later wel’

De aanleg van de Lelylijn biedt ontzettend veel kansen en kan een deel van de problemen van Nederland oplossen, zegt de Groningse gedeputeerde Johan Hamster (mobiliteit, ChristenUnie). De focus op de circa 10 miljard euro die nog ontbreekt in de financiering is volgens hem onterecht. Als dat geld er over een jaar of tien is, hoeft het project geen vertraging op te lopen, denkt Hamster.

ANP

De lijn biedt met mogelijke stops in Drachten en Emmeloord nieuwe kansen voor die plaatsen, schetst de gedeputeerde. Al met al kan het project 100.000 woningen en tienduizenden banen opleveren, wijzen rapporten volgens hem uit. „Dat is de moeite waard om zo’n investering te doen. Wij hebben hier de ruimte wel. De Lelylijn is gewoon een antwoord op de problemen van Nederland. Het mooie is dat nu zwart-op-wit staat wat voor geweldige effecten de lijn heeft.”

Het was al duidelijk dat de gereserveerde 3 miljard niet voldoende zou zijn en de kosten zouden oplopen, aldus Hamster. Ruim 10 miljard erbij voor het meest kansrijke tracé is een „gigantische zak geld”, erkent hij. „Maar op termijn zou het er moeten zijn. Het is een zaak van politiek-bestuurlijke wil. Het levert ook heel veel op. Een kwart procent van de rijksbegroting, dat moet in de toekomst kunnen.”

Volgens de regels van het ministerie van Infrastructuur moet er zicht zijn op driekwart van het totale budget om verder te kunnen. Hamster wil „samen kijken hoe we verder kunnen ontwikkelen zonder zicht op dat geld”. Eerst zouden bijvoorbeeld de tracés kunnen worden uitgewerkt.

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) gaat de regio’s vragen wat ze financieel kunnen bijdragen aan de spoorlijn. „We hebben de staatssecretaris goed gehoord”, aldus Hamster. „Het geld hoeft er niet morgen te zijn. Het is een ontzettend lang proces.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer