Binnenland
VluchtelingenWerk: veel meer vragen van bezorgde asielzoekers

VluchtelingenWerk Nederland krijgt „veel meer” vragen van bezorgde mensen in asielzoekerscentra sinds de aankondiging van de nieuwe kabinetsplannen rond asiel, zo bevestigt de organisatie na berichtgeving van de Volkskrant. Een woordvoerster spreekt van „een overduidelijke stijging” van het aantal mensen dat contact zoekt met de organisatie met vragen of voor het delen van zorgen.

ANP

Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) wil meerdere maatregelen doorvoeren, zoals het schrappen van de mogelijkheid om kwetsbare meerderjarige kinderen van nieuwkomers naar Nederland te halen. Dat is één van de plannen waar VluchtelingenWerk vragen over krijgt. „Dat zou betekenen dat ook bijvoorbeeld een 18-jarige dochter die alleen achterblijft in Afghanistan niet meer hierheen zou mogen komen.” Mensen kloppen bij VluchtelingenWerk aan voor het delen van hun zorgen, voor uitleg over de plannen en de vraag hoe groot de kans is dat ze doorgaan.

Cijfers van de toename van het aantal vragen heeft de woordvoerster niet. „Het gaat bijvoorbeeld ook om mensen die tijdens een spreekuur bij een locatie naar binnen lopen.” Hoeveel mensen dat zijn, wordt niet bijgehouden.

Alle plannen van het kabinet bij elkaar „raken bijna elke asielzoeker”, zegt ze. Naast de vragen over de nareisregels, zijn mensen ook bezorgd over uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Die wil dat Syrië wordt aangemerkt als veilig land en dat Syriërs die nog geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd hebben, worden teruggestuurd. „Mensen vragen zich af of ze nu weg moeten”, zegt de woordvoerster van VluchtelingenWerk.

De organisatie probeert mensen uitleg te geven en ook gerust te stellen. „De plannen zijn op dit moment voornemens.” Minister Faber wil een noodwet doorvoeren om snel nieuwe regels in te stellen. Maar op dat idee is veel kritiek. VluchtelingenWerk: „Het kan nog zoveel kanten opgaan. Maar we kunnen de zorgen niet helemaal wegnemen. We bieden mensen ook gewoon een luisterend oor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer