Binnenland
Schilderij(en) Van Heemskerck nu te zien zoals bedoeld

Twee recent losgekoppelde delen van het zestiende-eeuwse schilderij De heilige Lucas schildert de Madonna hangen sinds maandag naast elkaar op zaal in het Frans Hals Museum in Haarlem. Vanaf zaterdag zijn de werken van Maarten (Maerten) van Heemskerck (1498 - 1574) zo te bewonderen op een tentoonstelling over de kunstenaar. Eerder vormden ze lang één geheel, waarvan tot voor kort niemand in onze tijd wist dat ze met een tussenstuk aan elkaar waren gezet.

ANP

De Madonna (1532) is speciaal voor de expositie gerestaureerd en onderzocht. Daarbij werd vastgesteld dat de twee delen eind zestiende eeuw met een tussenstuk aan elkaar zijn gezet, vermoedelijk om in het vervolg dienst te doen als altaarstuk.

Ook bleek bij het onderzoek dat de achtergrond later, in de zeventiende eeuw, was overgeschilderd. Die laag is weggehaald, waardoor de oorspronkelijke kleuren weer te zien zijn.

De expositie is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van Maarten van Heemskerck, tot medio januari te bezoeken verdeeld over het Frans Hals Museum (Vernieuwer met lef) en het Teylers Museum in Haarlem (Pionier op papier) en in Stedelijk Museum Alkmaar (Naar Rome). Ze belichten elk verschillende facetten van de kunstenaar. Er zijn bruiklenen te zien uit New York, Madrid, Londen, Warschau en Berlijn. In totaal zijn er 134 werken van hem te bekijken.

Na de expositie blijven de delen van genoemd schilderij gescheiden, maar naast elkaar te bekijken. Het verwijderde tussenstuk gaat naar het depot. Het werd niet alleen verwijderd omdat Van Heemskerck zijn kunstwerken niet als een geheel had gemaakt, maar ook omdat het spanning op beide delen uitoefende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer