BinnenlandRechtszaak Apache-schutter

Rechter behandelt mogelijke beschieting Apache in Uddel nog niet

De rechtszaak tegen Gijsbert van V. (54) uit Uddel die een luchtbuks op een Apachehelikopter richtte is niet inhoudelijk behandeld, omdat een van de rechters bij defensie werkt.

23 September 2024 12:52Gewijzigd op 24 September 2024 10:23
De rechtszaak tegen de verdachte van een mogelijke beschieting van een Apachehelikopter in Uddel is niet inhoudelijk behandeld.  
Een Apachehelikopter vliegt over een bos- en heidegebied.
De rechtszaak tegen de verdachte van een mogelijke beschieting van een Apachehelikopter in Uddel is niet inhoudelijk behandeld.   Een Apachehelikopter vliegt over een bos- en heidegebied.

Dat bleek deze maandag tijdens de zitting op het Paleis van Justitie in Arnhem. Apacheschutter Van V. (54) uit Uddel richtte eind maart 2023 zijn luchtbuks op een laag overvliegende Apachehelikopter. Volgens de verdachte was zijn buks niet geladen, maar wilde hij alleen een daad stellen.

Van V. stond deze maandagochtend voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Arnhem. Zijn advocaat vroeg om andere rechters in deze zaak, nadat was gebleken dat een van de rechters in dienst is bij defensie. De rechtbank heeft daarop besloten de zaak aan te houden en deze op een later moment met andere rechters alsnog te laten plaatsvinden.

Omdat de zaak niet inhoudelijk is behandeld, is ook de eis van Justitie tegen de verdachte nog niet bekendgemaakt. Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekend, zo laat de rechtbank desgevraagd weten. „Weliswaar kan niet bewezen worden dat de man inderdaad de Apache daadwerkelijk beschoten en geraakt heeft. Maar hij heeft zich naar het oordeel van het OM wel schuldig gemaakt aan bedreiging en dwang”, meldde het OM medio november vorig jaar.

De zaak tegen de verdachte uit Uddel kreeg anderhalf jaar geleden landelijke aandacht. De Apacheschutter mailde zelf naar defensie dat hij „gericht” heeft geschoten op de gevechtshelikopter. „Met lucht”, zei hij tegen het Reformatorisch Dagblad. Aanvankelijk werd gedacht dat de Apache geraakt was, maar daar is geen bewijs voor gevonden. De marechaussee zette vijftien tot twintig man in om de verdachte in te rekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer