Binnenland
Defensie betaalt 3,5 ton voor hinder door helikopters

Defensie heeft de afgelopen vijf jaar bijna 350.000 euro aan schadeclaims uitgekeerd na laagvliegoefeningen met helikopters. Er werd onder meer geld betaald aan boeren bij wie dieren doodgingen.

Redactie regio

Dat meldde Omroep Gelderland zaterdag op basis van gegevens van de Luchtmacht. De omroep onderzocht de claims in de regio’s Veluwe/Randmeren en Maas/Waal. In dat laatste gebied werd verreweg het meeste geld uitgekeerd. In Veluwe/Randmeren werd de afgelopen jaren slechts enkele duizenden euro’s betaald, met als hoogtepunt het jaar 2022, toen 5000 euro werd betaald. Daarentegen werd in Maas/Waal alleen al in het jaar 2020 bijna 160.000 euro uitgekeerd en in 2022 zo’n 130.000 euro. In Maas/Waal ging het bedrag voor een groot deel naar één boer die aanzienlijke schade opliep.

De claims gaan onder andere over een koe waarvan een kalf doodgeboren werd of een paard dat een been openhaalde aan het prikkeldraad en moest worden afgemaakt. „Schade laat zich niet voorspellen en in het ene jaar kan de schade die voor een vergoeding in aanmerking komt groter zijn, dan in andere jaren”, aldus een woordvoerder van Defensie.

Volgens Omroep Gelderland is er ook veel schade die moeilijk aantoonbaar is en daardoor nauwelijks kan worden verhaald. Het gaat bijvoorbeeld om kippen die van de leg zijn.

Eerder dit jaar kwam een inwoner van Uddel in het nieuws omdat hij met een buks zou hebben geschoten op een laagvliegende Apache-helikopter. De man zat enkele dagen vast. Het aantal laagvliegoefeningen nam de afgelopen jaren toe. Het aantal klachten daalde echter. Defensie heeft geen verklaring voor die daling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer