Buitenland
Europese Unie helpt Zuid-Europese landen met overstromingsschade

De Europese Unie heeft ingestemd met ruim 1 miljard euro aan noodhulp voor Italië, Slovenië, Oostenrijk, Griekenland en Frankrijk voor herstel van schade door overstromingen die vorig jaar plaatsvonden. Voor de schade van de huidige overstromingen in Centraal-Europa stelt de Europese Commissie voor om bijna 120 miljoen aan hulpgeld voor boeren te halen uit de reserves van de Europese landbouwgelden. Het gaat onder meer om getroffen boeren in Duitsland, Bulgarije, Italië en Roemenië. Maar over die laatste toekenning moeten de EU-landen nog een beslissing nemen.

ANP

Het toegekende geld van ruim 1 miljard euro voor 2023 is onder meer voor schade voor overstromingen door zware regenval in mei 2023 in de Italiaanse regio Emilia-Romagna en in het noorden van Frankrijk in november 2023.

Omdat het hulpgeld voor de rampen uit 2023 uit de EU-begroting van 2024 betaald moet worden, was zowel de toestemming van de EU-landen als het Europees Parlement nodig.

Het hulpgeld voor 2023 wordt uit het zogenoemde Europese Solidariteitsfonds betaald. Het zijn voor een deel leningen waarvoor de EU een voorschot betaalt. Landen moeten bovendien eerst zelf een verzoek indienen voor geld uit dit fonds. Het EU-Solidariteitsfonds is opgericht na de grote overstromingen in Centraal-Europa in de zomer van 2002. Behalve voor natuurrampen kan het fonds sinds 2020 ook worden ingezet bij een gezondheidscrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer