BuitenlandOverstromingen Centraal-Europa
Kerk wil samenleving dienen na watersnood

Huizen verwoest. Bezittingen weggespoeld. Geliefden vermist. Dat is deze week de realiteit na overstromingen in grote delen van Centraal-Europa. Kerken reiken een helpende hand.

Kathryn Idema, CNE.news
Leden van een kerkelijke gemeente in het Poolse Nysa maken de vloer van hun kerkgebouw schoon. beeld EPA, Slawek Pabian
Leden van een kerkelijke gemeente in het Poolse Nysa maken de vloer van hun kerkgebouw schoon. beeld EPA, Slawek Pabian

Storm Boris eiste minstens 23 doden en liet vele anderen ontheemd achter. Hele dorpen en steden in Polen, Hongarije en Tsjechië zijn bedolven onder meters vuil water. De schade door hevige regenval strekt zich ook uit tot Roemenië en Italië. In het Oostenrijkse Sankt Pölten viel in vier dagen meer regen dan ooit tevoren in herfstperioden sinds 1950, zo meldde de BBC .

In Polen en Tsjechië zakt het water weer langzaam, maar de hoge waterstanden hebben ernstige schade toegebracht aan gebouwen en de omliggende infrastructuur.

Werk

In de gemeente van de Vergadering van Gelovigen in het Tsjechische Ostrava Poruba, die in 1999 werd opgericht, veroorzaakte het water overstromingen in de kerk. Op het hoogste punt stond er minstens 2,5 meter water buiten de kerk. De kelder stond volledig onder water en op de eerste verdieping van het kerkgebouw, waar de gemeente haar diensten houdt, stond 50 centimeter water.

Het kerkgebouw in Ostrava Poruba, eerder deze week. beeld Křesťanský sbor

Meinolf Mellwig, een Duitse evangelist die in Tsjechië werkt, houdt toezicht op het personeel van de Tsjechische gemeente. Volgens hem is de situatie verbeterd, maar is er nog veel werk te doen. Mellwig hoopt dat de verzekering van de kerk de schade dekt, maar de Duitser weet niet zeker of alles gecompenseerd zal worden. „En het gaat niet alleen om het financiële aspect. Er komt gewoon heel veel ander werk bij kijken.”

Meinolf Mellwig. beeld YouTube, Křesťanský sbor Ostrava Poruba

De meeste regenval werd gemeten in de stad Jesenik, in het noordoosten van Tsjechië, waar minstens 473 millimeter regen viel, vijf keer de gemiddelde maandelijkse neerslag. Volgens de BBC heeft de Tsjechische brandweer de nabijgelegen bewoners geadviseerd geen water uit de kraan of uit putten te drinken, omdat het waarschijnlijk vervuild is.

Mellwig heeft contact gehad met andere broedergemeenten in Duitsland. Volgens hem zijn veel gemeenten bereid te helpen als dat nodig is. De kerk heeft momenteel bouwdrogers nodig om het achtergebleven vocht in de muren en vloeren te verwijderen. Het is Mellwig echter nog niet gelukt er een te vinden; het materiaal is erg gewild. Daarnaast is de stroomvoorziening in het gebied nog niet hersteld, en veel mensen hebben generatoren nodig.

Donau

Márton Juhász, hoofd rampenbestrijding van de Hongaarse Hervormde Kerkelijke Hulp (HRCA), zei dat zij kerken langs de Donau hulp hebben aangeboden. In het verleden droeg deze organisatie bij aan rampenbestrijding in Syrië, Bangladesh en, afgelopen jaar, in Turkije en Marokko na de respectievelijke aardbevingen.

Momenteel biedt HRCA hulp aan vijf dorpen. Een van de dorpen ligt 25 kilometer van Boedapest, waar de overstromingen nog niet lijken te verminderen. Door HRCA gelegde zandzakken zijn cruciaal geweest om verdere schade te voorkomen, zegt Juhász tegen CNE.news . „We maken zandzakken voor de dorpen en gebruiken deze om dammen te bouwen. Waarschijnlijk zal dit voldoende zijn om het dorp te redden van de overstroming.”

„We maken zandzakken voor de dorpen” - Márton Juhász, hoofd rampenbestrijding Hongaarse kerk

HRCA heeft ook waterpompen, generatoren en schijnwerpers geleverd om de rampenbestrijding in verschillende dorpen te ondersteunen en heeft geld ingezameld voor veiligheidsuitrusting. Aan degenen die moeten worden geëvacueerd, biedt HRCA onderdak en voedsel.

Opruimen

Nu het water in de meeste gebieden langzaam zakt, wordt prioriteit gegeven aan opruimwerkzaamheden. Juhász zei dat hij 30.000 euro wil inzamelen om het lopende werk te ondersteunen, onder andere met brandstof, waterdichte laarzen, schoonmaakmaterialen, handschoenen, voedsel, onderdak voor vrijwilligers en herstel- en renovatiewerkzaamheden in de getroffen gemeenschappen.

Voor de kerk van Mellwig in Tsjechië is de overstroming van dit jaar niet de eerste. In 1997 werd het gebied getroffen door een grote overstroming die veel huizen beschadigde.

Het kopen en verhuren van drogers aan bewoners werd toen een onverwachte mogelijkheid om de liefde van Christus te delen, zegt de Duitse Meinolf Mellwig. Juist christenen zouden in tijden van grote nood moeten en willen helpen, volgens de missionaris. „Het is een groot getuigenis voor de samenleving.”

Dit artikel verscheen eerder op het christelijke Europese platform Christian Network Europe (CNE.news).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer