Kerk & religie
Zwaar beschadigde Sint-Piuskerk in Ahrdal mogelijk watersnoodmuseum

De door de watersnood in 2021 beschadigde Sint-Piuskerk in het Duitse Bad Neuenahr-Ahrweiler kan om financiële redenen niet meer gerenoveerd worden. Een van de voorstellen is nu een watersnoodmuseum in het kerkgebouw onder te brengen.

Redactie kerk
De rivier de Ahr bij Rech, vlak bij Bad Neuenahr. De foto is genomen in juli 2022, een jaar na de verwoestende overstromingen in het Duitse Ahrdal. beeld EPA, Ronald Wittek
De rivier de Ahr bij Rech, vlak bij Bad Neuenahr. De foto is genomen in juli 2022, een jaar na de verwoestende overstromingen in het Duitse Ahrdal. beeld EPA, Ronald Wittek

Dat heeft voorganger Jörg Meyrer van de rooms-katholieke gemeente in Bad Neuenahr-Ahrweiler, in het Ahrdal, de protestantse nieuwsdienst Idea laten weten.

Tijdens de verwoestende overstromingen in juli 2021 kwam de kerk meer dan drie meter onder water te staan. De schade was enorm: naar schatting zou het herstel –bijvoorbeeld van allerlei technische installaties– zeker 2,8 miljoen euro gaan kosten.

Na meer dan een jaar beraadslagen besloten de voor de Sint-Piuskerk verantwoordelijke gremia de kerk niet langer als bedehuis te gebruiken. Een haalbaarheidsstudie moet nu gaan bezien wat er wel mogelijk is. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een socialewoningbouwproject en een daghospitaal voor de lokale bevolking op het stuk grond waarop de kerk staat. Een andere optie is dus om een watersnoodmuseum in het kerkgebouw te vestigen. „Maar zo’n museaal gebruik zou meer de toeristen dienen dan de inwoners van Bad Neuenahr-Ahrweiler”, zei Meyrer tegenover Idea. Ook andere mogelijkheden worden nog onderzocht.

De Sint-Piuskerk werd in 1969 ingewijd.

Lees ook:

Ontreddering in het Ahrdal (RD.nl, 09-08-2023)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer