Buitenland
Angst voor overstromingen in Duitsland en Oost-Europa

In delen van Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa groeit de vrees voor ernstige wateroverlast net zo snel als het peil van veel rivieren stijgt. De rivieren en beken zijn sterk gezwollen door de smeltende sneeuw in combinatie met zware regenval.

ANP/DPA

In de Poolse regio Neder-Silezië zijn twee jongeren vermoedelijk verdronken als gevolg van overstromingen, zo meldden de autoriteiten zondag. In Slowakije wordt een vijfjarig kind vermist dat gespeeld had aan de oever van een snel wassende rivier.

De Oost-Duitse stad Dresden zet zich schrap voor een forse stijging van de Elbe, die zondagavond een stand van 5,88 meter had bereikt. Verwacht wordt dat het water in de nacht van zondag op maandag tot boven de 6 meter zal stijgen. Bij de recordoverstromingen van 2002 was de stand van de rivier daar 9,40 meter. Delen van de stad stonden toen onder water.

In de deelstaat Saksen-Anhalt is volgens de autoriteiten het einde van de wateroverlast evenmin in zicht. De rivier de Mulde stond zondag in Magdeburg op 4,32 meter, bijna 2,5 meter hoger dan normaal, en steeg nog altijd. Enkele straten zijn al ondergelopen en ontoegankelijk geworden voor het verkeer.

Ook in grote delen van Roemenië dreigen ook overstromingen. Volgens Radio Boekarest is in de stad Hunedoara de drinkwatervoorziening lamgelegd door de hoge rivierstanden. In het hele land zijn honderden huizen weggespoeld. Sommige dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. Honderden mensen zijn geëvacueerd.

De situatie in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren is zondag licht verbeterd. Wel geldt in de Beierse Alpen lawinegevaar door regen en hoge temperaturen. In Oostenrijk zorgde de Donau wel voor kleine overstromingen, maar ook daar is het waterpeil alweer aan het zakken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer