Buitenland
Bewoners keren terug na overstromingen Elbe

Duizenden mensen in de hoogwatergebieden van de Elbe zijn maandag begonnen met de terugkeer naar hun woningen. In steden als Maagdenburg en Prignitz is het gevaar voor meer overstromingen geweken. Het waterpeil daalt er sneller dan verwacht.

DPA

In Prignitz konden de eerste 3000 bewoners zondag al naar huis. Wel vrezen hulpverleners in Noord-Duitsland dat de dijken verzadigd zijn van het water en daardoor mogelijk kunnen bezwijken. Ook in de regio Dessau lijkt het gevaar geweken.

In Berlijn beraden de partijen en regering zich over de financiering van de hulp. President Johannes Rau heeft opgeroepen tot solidariteit met de slachtoffers. Het gevoel van solidariteit onder de Duitsers is enorm. Alleen al bij het Duitse Rode Kruis is meer dan 60 miljoen euro aan giften binnengekomen. Het geld blijft binnenstromen.

Duizenden vrijwilligers waren zondag nog in de weer om te zorgen dat de dijken het bleven houden tegen het langzaam dalende rivierwater. Op verscheidene plekken moesten dreigende doorbraken worden voorkomen. In de omgeving van de industriestad Bitterfeld was de situatie zondag nog kritiek.

In Duitsland zijn in totaal 26 mensen om het leven gekomen. De schade is geschat op 15 miljard euro.

Op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca is dit weekeinde een visser verdronken, nadat hij vermoedelijk over boord was geslagen van een schip. Afgelopen weekeinde veroorzaakte hevige regenval hier voor grote problemen. Meer dan tien vliegtuigen met toeristen moesten uitwijken naar Menorca en Ibiza.

Ook in Noord-Spanje waren talijke overstromingen. Ook in Zuid-Frankrijk was het noodweer. In de omgeving van Perpignan was de evacuatie van ongeveer achthonderd vakantiegangers noodzakelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer