EconomieCacaoprijs
En weer wordt chocolade duurder

Slecht nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Die wordt almaar duurder. Hoe komt dat?  En wat betekent het voor de verkoop van lekkernijen met cacao?

Hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe duurder de lekkernij wordt. beeld iStock
Hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe duurder de lekkernij wordt. beeld iStock

Het gaat hard. Een reep waarvoor je nu 3 euro betaalt, kan over een jaar best 4 euro kosten, zegt Julia Buech, analist bij de Rabobank. En dat terwijl de prijs van chocolade de laatste jaren al fors is gestegen. Er moet op dit moment zo’n 40 procent meer voor worden betaald dan in 2021.

Maar daar blijft het volgens Buech dus niet bij. Cacao, de belangrijkste grondstof voor repen, bonbons en dergelijke lekkernijen, wordt almaar duurder, bleek dinsdag uit een rapport van haar bank.

Niet alle fabrikanten zullen die hogere prijzen direct doorberekenen aan de afnemers, maar na verloop van tijd doen ze dat natuurlijk wel, geeft Buech aan. Soms op een slimme manier. Buech: „We verwachten dat de meeste producenten proberen de prijsstijgingen te verzachten door kleinere verpakkingen aan te bieden of minder cacao in de producten te stoppen.”

Suiker

Dat de prijzen van chocolade stijgen, komt niet alleen door de dure cacao. Ook andere grondstoffen, zoals zuivel en suiker werden duurder. Daarnaast stegen de maakkosten door hogere energietarieven.

Buech geeft aan dat de rust op de cacaomarkt inmiddels wel enigszins is weergekeerd, maar dat betekent niet dat consumenten opgelucht kunnen ademhalen. De marktprijs ligt ruim twee keer hoger dan aan het begin van 2024 en bijna drie keer hoger dan een jaar geleden. Inmiddels betaal je voor een kilo cacao al meer dan voor een kilo koper.

Prijsafspraken

Door prijsafspraken tussen cacaoverwerkers, fabrikanten en supermarkten kan het tot wel een jaar duren voordat de hogere grondstofprijzen zichtbaar worden in wat de consument betaalt. De recente gigantische prijsstijging van cacao moet dus nog grotendeels in de supermarktprijzen worden verwerkt.

„We verwachten dat producenten kleinere verpakkingen gaan aanbieden” - Julia Buech, analist bij Rabobank Nederland

Dat de cacaoprijzen zo extreem zijn gestegen, komt vooral door slechte oogsten in Ivoorkust en Ghana. Meer dan twee derde van alle cacao wordt in die landen geproduceerd. De oogst daar valt voor het derde jaar op rij tegen. Deels wordt dat veroorzaakt door extreme weersomstandigheden, maar de cacaobomen in de regio zijn ook vrij oud en er heersen een aantal boomziekten die ervoor zorgen dat de bomen minder opbrengst hebben. De problemen met oude en zieke bomen zijn niet makkelijk op te lossen, al wordt er wel aan gewerkt.

Te duur

Voor sommige mensen lijkt chocolade inmiddels te duur geworden, want de verkoop daalt gestaag. De gemiddelde Nederlander eet nu ongeveer 4,8 kilo chocoladesnoepgoed per jaar. Twee jaar geleden was dat nog meer dan 5 kilo.

Wereldwijd worden er in 2025 en 2026 wat betere oogsten verwacht, al zijn er de nodige onzekerheden, onder meer vanwege de gevolgen van de klimaatveranderingen. Een hogere cacao-opbrengst zal er echter niet automatisch toe leiden dat de prijs van chocolade fors daalt. De vraag blijft hoger dan het aanbod.

Daarnaast treedt per 1 januari 2025 nieuwe regelgeving van de Europese Unie over ontbossing in werking. Importeurs van onder meer cacao zullen moeten gaan aantonen dat het verbouwen van de producten waarin ze handelen niet leidt tot het verdwijnen van bos. Dat levert niet alleen extra administratieve kosten op, maar kan er ook voor zorgen dat bepaalde partijen cacao niet in Europa mogen worden verkocht, wat tot minder aanbod en hogere prijzen zal leiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer