Regen in West-Afrika zorgt voor daling cacaoprijs
De prijs van cacao daalt sinds enkele weken, na maandenlange stijgingen. Cacaoplantages in West-Afrikaanse landen kampten het afgelopen halfjaar met extreme weersomstandigheden. De recente regen daar lijkt een positieve uitwerking op de cacaoprijs te hebben.
Door de vrees voor misoogsten steeg de cacaoprijs vanaf januari dit jaar enorm. Half april kwam het tot een record van bijna 11.461 dollar (10.652 euro) per ton. Hierna schommelde de prijs, totdat een forse daling inzette. Dinsdag werd cacao verhandeld voor iets meer dan 7650 dollar per ton.
De vrees voor misoogsten was de afgelopen maanden te wijten aan droogte, ziekte en ongedierte. Volgens deskundigen speelde het weerfenomeen El Niño daarbij een rol.
Door de droogte ontstond er angst voor een cacaotekort. Om daarop voorbereid te zijn, kochten handelaren meer in dan nodig was. Ze zijn nog steeds bang voor een tekort aan cacaobonen. Maar er is ook opluchting, omdat het weer is gaan regenen in West-Afrika, waardoor de kansen op een betere oogst groter worden.
Toch is de prijs nog niet op het niveau van 2023, toen die tussen de 3300 euro en 3800 dollar per ton lag. Eind 2023 begon de prijs te stijgen. De beurs Intercontinental Exchange (ICE), waar cacaobonen worden verhandeld, heeft de afgelopen maanden de zogeheten margeverplichtingen meerdere malen verhoogd.
Handelaren zijn verplicht geld bij de beurs te parkeren, als garantie voor het kopen. De verhoging had tot gevolg dat veel handelaren de margeverplichting niet meer konden betalen en daardoor tijdelijk moesten afhaken. Die situatie leidde tot forse prijsschommelingen.
Regen
Nu het weer is gaan regenen in West-Afrika lijkt het grootste probleem opgelost. Een structureler probleem is dat cacaoboeren kampen met armoede en niet kunnen investeren in bijvoorbeeld irrigatiesystemen.
Ismael Pomasi, voorzitter van de Ghanese Cocoa Abrabopa Association (CAA), geeft de schuld vooral aan chocoladebedrijven. „De strijd tegen ongedierte en de droogte die mijn cacaobomen doodt, maken dat ik het echt moeilijk heb. Ik wilde dat ik me irrigatie kon veroorloven. Als de chocolade-industrie eerlijke prijzen zou betalen voor cacao, zou ik deze problemen kunnen aanpakken en een fatsoenlijk inkomen hebben”, zegt Pomasi in een bericht op de website van Oxfam Novib, een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor meer gelijkheid in de wereld.
Nederland
De schommelingen in de cacaoprijs hebben ook gevolgen voor de chocoladebranche. Specifieke chocoladeproducten, zoals paaseitjes en chocoladeletters, worden al maanden voor de verkoopperiode in de winkels gemaakt.
Guido Rousseau, directeur van chocolademaker Rousseau, zei vorige maand tegen de NOS dat de hoge cacaoprijzen van begin dit jaar doorwerken in de prijs van paaseitjes. Omdat de chocola voor de komende winter nu al wordt geproduceerd, kunnen straks ook de letters relatief duur zijn.
Cacao is de belangrijkste grondstof voor chocolade. De meeste cacaobonen komen uit West-Afrika. Ivoorkust is verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de productie. Ghana, Nigeria en Indonesië zijn ook grote producenten van cacaobonen. Zij voorzien samen in 40 procent van de wereldwijde behoefte.