EconomieHypotheekmarkt

Langzame daling hypotheekrente zet weinig zoden aan de dijk

De hypotheekrentes blijven licht dalen. Een annuïtaire lening met een looptijd van tien jaar met nationale hypotheekgarantie (NHG) kun je nu bij sommige aanbieders afsluiten tegen minder dan 3,5 procent.

18 September 2024 20:44
Volgens hypotheekadviseur Heleen van den Bos leiden de geleidelijk dalende rentes nog niet tot een toeloop van potentiële huizenkopers  . Foto: geïntereseerden bezichtigen een woning.  beeld ANP, Iris van den Broek
Volgens hypotheekadviseur Heleen van den Bos leiden de geleidelijk dalende rentes nog niet tot een toeloop van potentiële huizenkopers  . Foto: geïntereseerden bezichtigen een woning. beeld ANP, Iris van den Broek

Dat blijkt uit cijfers die hypotheekbemiddelaars als Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheker deze week publiceerden. Het einde van de daling lijkt nog niet in zicht.

De toekomst voorspellen is echter een hachelijke zaak. De hypotheekbemiddelaars verwijzen alleen naar signalen in de markt, die hun verwachting min of meer aannemelijk maken.

Inflatie

Belangrijkste signaal is de dalende inflatie. Die bedroeg in de eurozone in augustus 2,2 procent, tegen 5,2 procent een jaar eerder.  De verwachting op de financiële markten is dat die trend zich zal doorzetten. Dat leidt tot lagere rentes op de kapitaalmarkt, de plek waar banken en investeerders leningen met elkaar aangaan. Dit geeft banken op hun beurt de ruimte om hun klanten lagere hypotheekrentes aan te bieden.

Mede dankzij de dalende inflatie verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen week het belangrijkste rentetarief met 0,25 procentpunt naar 3,50 procent. President Christine Lagarde wilde bij die gelegenheid nog niet vooruitlopen op volgende stappen, maar economen voorzien dat er dit jaar nog wel eentje zal volgen.

Als de ECB-rente omlaag gaat, volgen de hypotheekrentes. Bij de ruim dertig hypotheekverstrekkers van wie Van Bruggen Adviesgroep de gegevens bijhoudt, staat de 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG deze week gemiddeld op 3,70 procent. De bemiddelaar denkt dat dit gemiddelde eind dit jaar tussen de 3,30 en 3,50 procent zal liggen, maar houdt wel een slag om de arm: onverwachte economische of politieke gebeurtenissen kunnen de rente positief of negatief beïnvloeden.

Zevenmijlslaarzen

Hypotheekadviseur Heleen van den Bos uit IJsselmuiden is niet erg onder de indruk van de regelmatige berichten over rentedaling. „De rente daalt wel, maar het gaat in heel kleine stapjes van 0,03 of 0,04 procentpunt. Niet met zevenmijlslaarzen dus.”

Zo kon ze een klant in juni een actietarief van de Rabobank aanbieden van 3,51 procent voor een lening van 10 jaar vast met NHG voor een woning met energielabel A. „Nu biedt de Rabobank 3,44 procent. Intussen zijn er een stuk of vijftien andere aanbieders die ook onder de 3,50 procent zitten.”

De maandlasten gaan bij zulke kleine stapjes maar minimaal omlaag. „Bij een annuïtaire hypotheek van 350.000 euro scheelt 0,05 procentpunt rente ongeveer 8 euro per maand. Dat zet geen zoden aan de dijk”, vindt Van den Bos.

„Mensen weten dat de laagste rente geldt: van de offerte of het moment van tekenen” - Heleen van den Bos, hypotheekadviseur

Van een toeloop van potentiële kopers is dan ook geen sprake, zegt ze. Aan de andere kant wachten mensen ook niet af of de rente nog verder daalt. „Voor de bank zijn er twee prikmomenten: de offerte en het moment van het tekenen van de hypotheekakte. Mensen weten dat de laagste rente geldt. Dus als je nu een offerte krijgt voor 3,4 procent en bij het passeren van de akte in december is de rente 3,3 procent, dan betaal je dat laatste.”

Huizenprijzen

Intussen blijven de huizenprijzen stijgen. Voor eenverdieners met een modaal inkomen is het haast niet mogelijk een eigen woning te kopen, tenzij de gemeente met een starterslening bijspringt of iemand voldoende spaargeld heeft.

Van den Bos geeft het voorbeeld van een klant met een inkomen van 46.500 euro. „Die heb ik getoetst op een rente van 3,51 procent. Dan kan hij 225.000 euro lenen. Toets ik op 3,00 procent dan krijgt hij slechts 3500 euro meer en bij een rente van 2,01 procent haalt hij net 236.000 euro. Dat is slechts 11.000 euro extra bij een rentedaling van 1,5 procentpunt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Hypotheek

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer