Hypotheekrente zet daling in; tijd om een huis te kopen of nog even wachten?
Nu de hypotheekrente heel voorzichtig lijkt te dalen, doemt de vraag weer op: wat is een goed moment om een huis te kopen?
Nu kopen, of nog even wachten? Voor het eerst in maanden lijkt de hypotheekrente aan een bescheiden daling begonnen. Zo kan het over een tijdje iets goedkoper worden om te lenen voor een huis. Tegelijkertijd stijgen de huizenprijzen gestaag door, waardoor wachten met kopen wellicht helemaal niet handig is.
Oscar Noorlag, expert bij Van Bruggen Adviesgroep, zou de licht dalende rente niet aangrijpen om een woningaankoop uit te stellen. „De huizenmarkt is enorm booming op het moment”, zegt hij. De prijzen stijgen zo hard, dat er waarschijnlijk geen financieel voordeel te halen is door te wachten op een lagere rente. Die daalt wel, maar sowieso niet met procenten tegelijk. „Wij denken dat het dit jaar hooguit om een paar tienden zal gaan”, zegt Noorlag.
Trendbreuk
Toch zou dat een trendbreuk zijn: al sinds dit voorjaar ligt de rente voor een tienjarige hypotheek min of meer vast op zo’n 3,9 procent. Een stuk lager dan een jaar geleden, toen die vanwege de hoge inflatie richting de 5 procent ging. Maar wel weer veel hoger dan vóór die hoge inflatieperiode: in de jaren tot 2022 was een rente van minder dan 2 procent helemaal niet gek.
Aan die lange periode van 3,9 procent lijkt nu voorzichtig een eind te komen, ziet Noorlag. De afgelopen dagen zakte de rente met zo’n 0,03 tot 0,04 procentpunt, en hij denkt dat de dalende trend de komende weken en maanden zal aanhouden.
De hypotheekrente hangt voor een belangrijk deel samen met de rente op de kapitaalmarkten, waar beleggers via vraag en aanbod tot rentetarieven komen voor leningen. Op de kapitaalmarkt daalde de rente sinds begin juli al met zo’n 0,4 procentpunt, zegt Noorlag, en tot nu toe heeft dat nog niet echt doorgewerkt in de hypotheekrentes.
Voor een deel verklaart hij die vertraging doordat hypotheekverstrekkers in de zomermaanden minder goed bezet zijn. Zij voeren dan meestal geen grote renteverlagingen door, omdat ze de grote vraag van consumenten dan misschien niet aan zullen kunnen.
Recessie
Maar binnenkort lijkt een verdere daling hem dus wel waarschijnlijk. Zijn advieskantoor schat dat de rente volgend jaar gezakt kan zijn naar zo’n 3 tot 3,5 procent.
Ook woningmarkteconoom Sander Burgers van ING acht de kans op rentedaling groot, en ook hij wijst daarvoor naar de dalende rentes op de kapitaalmarkt. Nieuwe zorgen over een recessie, of verdere renteverlagingen vanuit de Europese Centrale Bank, kunnen de rente bovendien nog verder omlaag drukken.
Of dat betekent dat mensen beter even kunnen wachten met het kopen van een woning? Noorlag denkt dus van niet, maar volgens Burgers is er eigenlijk geen eenduidig antwoord te geven op de vraag. Daarvoor verschilt de situatie te veel van persoon tot persoon, zegt hij.
Wel ziet ook hij dat de huizenprijzen ondertussen hard doorstijgen. ING schat de gemiddelde prijsstijging van dit jaar op zo’n 7 tot 9 procent, wat behoorlijk fors zou zijn. Redenen zijn onder meer de lagere hypotheekrentes, zegt Burgers. Weliswaar zijn die het afgelopen halfjaar redelijk stabiel gebleven, vergeleken met een jaar geleden zijn ze toch een stuk lager.
Hoger brutoloon
Bovendien zijn Nederlanders meer gaan verdienen: begin dit jaar bedroeg de gemiddelde loonstijging ongeveer 7 procent op jaarbasis. Met een hoger brutoloon kun je ook meer lenen, en dus meer betalen voor een huis. Volgend jaar stijgen de prijzen nog verder door, maar wel minder hard, raamt ING.
Vooral voor starters is een huis zo bijna niet te betalen, concludeerde De Nederlandsche Bank onlangs. Zij hebben vaak amper vermogen opgebouwd en moeten dus bijna alles bij elkaar lenen. En met zowel hoge huizenprijzen als een relatief hoge rente is dat bijna niet te doen.