Oppositie kraakt kabinetsplannen
Kopstukken van oppositiefracties in de Tweede Kamer kraken de kabinetsplannen voor het nieuwe jaar. „Dit is een kabinet voor de rijken”, schreef Frans Timmermans (GL-PvdA) na afloop van de troonrede op X.
Volgens de linkse politicus bevestigt de troonrede „wat we al wisten”, namelijk dat het vorige week gepresenteerde regeerprogramma Nederland oneerlijker maakt. „Dit kabinet klopt honderden euro’s uit de portemonnee van thuiszorgmedewerkers en kraamverzorgenden om daarmee belastingverlaging voor topinkomens te bekostigen.” Timmermans kondigde aan bij de Algemene Politieke Beschouwingen met „concrete voorstellen voor vooruitgang” te komen.
Een uitspraak over asiel kwam Timmermans op kritiek van partijgenoten te staan. Op de vraag van de NOS of hij zich kan vinden in strenger, sneller en soberder asielbeleid, zoals het kabinet wil, zei hij: „Ja, daar kan ik me in vinden, mits het gebeurt binnen de kaders van de wet en onze internationale afspraken.”
„We zijn geschokt door de uitspraak van Frans Timmermans dat hij zich kan vinden in het voorgestelde asielbeleid in de regeringsplannen, schrijft de Werkgroep Humaan Migratie- en Asielbeleid GroenLinks/PvdA in een brief . „We nemen hier met kracht afstand van.” Timmermans, de voorzitters en de besturen van de twee partijen wordt gevraagd „afstand van deze uitspraak te nemen”.
Korte termijn
Volgens D66-leider Rob Jetten kiest het kabinet voor de korte termijn en zijn toekomstige generaties daarvan de dupe. Jetten keert zich tegen bezuinigingen van het kabinet op onder meer onderwijs en klimaatfonds. Hij verzet zich al langer tegen de btw-verhoging op cultuur en sport. De D66’er is blij met de plannen voor de bouw van meer woningen en het besluit van het kabinet om de gratis schoolmaaltijden te blijven financieren.
CDA-leider Henri Bontenbal hoorde in de troonrede „wel veel stoere taal waarmee er een flinke claim op de toekomst wordt gelegd”. Hij sprak na de troonrede van een „goede samenvatting van het coalitieakkoord”, waarin vooral de warmte ontbreekt.
Positief is wat Bontenbal betreft wel het voornemen van het kabinet om ruimte aan de samenleving te laten. Dat is ook een speerpunt van het CDA. Maar de overheid moet wel willen investeren in die samenleving, zegt hij.
SP-leider Jimmy Dijk vindt dat het kabinet-Schoof er een is van „gebroken beloftes”. Tegenover de NOS zei hij na de troonrede dat vooral PVV, NSC en BBB hun belofte van meer bestaanszekerheid niet nakomen. „Lagere huren, een regeling voor vroegpensioen, armoede onder kinderen en andere mensen verlagen: het zit er allemaal niet in."