Dodental ontploffende piepers volgens Libanon verder opgelopen tot twaalf
In heel Libanon en Syrië zijn dinsdag mensen gewond geraakt door de ontploffingen van piepers. Twaalf mensen zijn gedood door de explosies. Lees hier het laatste nieuws over de situatie.
Advertentie
De aanslag met ontploffende piepers heeft in Libanon aan twaalf mensen het leven gekost, heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt op een persconferentie. Onder de doden zijn volgens hem twee kinderen.
Het aantal gewonden is volgens een update van de minister ongewijzigd: tussen de 2750 en 2800. Minder dan 300 van hen zijn volgens hem ernstig gewond geraakt. De gewonden hebben verwondingen opgelopen aan hun ogen, gezicht en aan hun handen, zegt de minister.
De leider van de sjiitische Libanese beweging Hezbollah, Hassan Nasrallah, houdt donderdagmiddag een toespraak naar aanleiding van de reeks ontplofte piepers van leden van de beweging in Libanon en Syrië. Daarbij zijn circa tien doden en rond de 2800 gewonden gevallen. Ongeveer tweehonderd gewonden zouden in kritieke toestand verkeren.
Hezbollah houdt Israël verantwoordelijk voor de aanval en heeft vergelding aangekondigd. Israël heeft publiekelijk nog niets over de ontploffingen gezegd, maar zou kort ervoor de Amerikaanse bondgenoten summier hebben ingelicht dat er een operatie in Libanon van start ging.
Hezbollah zet naar eigen zeggen de strijd voort met de operaties tegen Israël die de bevolking van Gaza moeten steunen. Iran heeft de aanval via de ‘pagers’ „een massamoord” genoemd. De Iraanse ambassadeur in Beiroet is volgens de staatsmedia van het land lichtgewond geraakt bij de reeks ontploffingen. Het overwegend sjiitische Iran is de belangrijkste bondgenoot van Hezbollah.
Het Taiwanese bedrijf Gold Apollo stelt dat de in Libanon ontplofte piepers gemaakt werden door een licentiehouder in Boedapest. Het gaat volgens de onderneming om BAC Consulting KFT. Die produceert en verhandelt producten van Gold Apollo. Het in Hongarije gevestigde bedrijf produceerde ‘pagers’ van het type AR-924 waarvan er dinsdag in Libanon en Syrië duizenden ontploften.
Het was een aanslag op duizenden leden van Hezbollah die de apparaten gebruikten, vooral in Libanon. Er zijn negen doden en 2800 gewonden gevallen. Volgens Amerikaanse media was het een actie van onder meer de Israëlische geheime dienst. Het medium Axios bericht op basis van Israëlische bronnen dat de Israëli’s besloten de piepers te laten ontploffen toen er recent aanwijzingen waren dat leden van Hezbollah begonnen te vermoeden dat er iets mis was met de apparaatjes.
Gold Apollo is naar eigen zeggen diep in verlegenheid gebracht door de affaire. Het bedrijf overweegt stappen te nemen tegen de licentiehouder.
De Duitse vliegmaatschappij Lufthansa en de Britse vliegmaatschappij British Airways vliegen voorlopig niet meer naar Israël. Aanleiding voor het besluit is de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten, melden de bedrijven in afzonderlijke verklaringen.
Dinsdag annuleerde Air France al zijn vluchten naar Tel Aviv (Israël) en Beiroet (Libanon) tot en met in ieder geval donderdag. De Nederlandse tak van Transavia vliegt gedurende het hele zomerseizoen niet meer naar Libanon. KLM besloot eerder alle vluchten van en naar Tel Aviv op te schorten tot 26 oktober.
Israël zat achter de aanval die ervoor zorgde dat duizenden pagers van Hezbollah-leden dinsdag tegelijk ontploften in Libanon. De operatie, waarbij minstens negen mensen omkwamen en 2800 mensen gewond raakten, was het resultaat van een samenwerking tussen de Israëlische inlichtingendienst, de Mossad en het Israëlische leger. Dat melden onder meer CNN en The New York Times op basis van Amerikaanse regeringsfunctionarissen.
Israël plaatste explosief materiaal in een partij in Taiwan gemaakte piepers die in Libanon werden geïmporteerd en bestemd waren voor Hezbollah, aldus The New York Times. De explosieven werden naast de batterij in elke pieper geplaatst en er zat een schakelaar ingebouwd om ze op afstand tot ontploffing te brengen. De apparaten ontploften tegelijkertijd nadat ze dinsdagmiddag een bericht hadden ontvangen.
Het zou gaan om piepers die door het Taiwanese bedrijf Gold Apollo zijn gemaakt. Volgens de oprichter van het bedrijf, Hsu Ching-Kuang, zijn de bij de operatie ontplofte piepers echter geproduceerd door een bedrijf in Europa dat toestemming had om het merk Gold Apollo te gebruiken.
Minstens 170 gewonden bevinden zich volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid nog in kritieke toestand.
Hezbollah en de Libanese regering hebben Israël de schuld gegeven van de aanval. Israël heeft geen commentaar gegeven.
Iran heeft een vermeende aanval op Libanon met ontploffende piepers veroordeeld. De minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi legt de schuld bij Israël en noemt het een "terroristische daad".
Hezbollah is een bondgenoot van de regering in Teheran. De Verenigde Staten hebben Iran opgeroepen om de ontploffingen niet aan te grijpen om de spanningen in het Midden-Oosten verder te laten oplopen.
De Verenigde Staten zeggen niet betrokken te zijn geweest bij de ontploffingen van duizenden piepers in Libanon. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt informatie te verzamelen over de explosies en dat het nog geen idee heeft wie erachter zou zitten.
In Libanon wijzen ze naar Israël. Zowel de Libanese regering als de militante beweging Hezbollah spreekt van Israëlische agressie. Vooral veel Hezbollahstrijders zijn getroffen. Zij maakten gebruik van de piepers als communicatiemiddel, om te voorkomen dat Israël hun mobiele telefoons zou kraken.
Ook de bondgenoten van Hezbollah twijfelen niet over de schuldvraag. Het Palestijnse Hamas zegt dat Israël de ontploffingen heeft veroorzaakt en veroordeelt de "agressie". De Jemenitische Houthi's spreken van "een afschuwelijke misdaad en een schending van de Libanese soevereiniteit".
Israël heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.
Niet alleen in Libanon, maar ook in buurland Syrië zijn mensen gewond geraakt door explosies met piepers. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn er veertien gewonden in Damascus en omgeving.
Het is niet duidelijk welke nationaliteit de slachtoffers hebben en of ze aangesloten waren bij Hezbollah, de Libanese beweging die gebruikmaakt van de piepers. Hezbollah houdt Israël verantwoordelijk voor de ontploffingen, maar dat land heeft nog niet gereageerd.
Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn in dat land zeker 2750 mensen gewond geraakt en acht mensen omgekomen. Damascus ligt in het zuidwesten van Syrië, op zo’n 20 kilometer van de grens met Libanon.
De Libanese minister van Informatie heeft Israël beschuldigd achter de explosies van piepers in het hele land te zitten. Hij spreekt van „Israëlische agressie” bij de ontploffingen, die zeker acht mensen het leven hebben gekost. Israël heeft nog niet gereageerd.
Onder de gewonden zijn veel strijders van Hezbollah, liet die terreurbeweging weten in een verklaring. Daarin zei Hezbollah onderzoek te doen naar de oorzaak van de ontploffingen. Ze legde de schuld nog niet bij Israël.
Hezbollah werkt al lange tijd met piepers als communicatiemiddel. Leider Hassan Nasrallah riep zijn strijders een aantal maanden geleden op om geen mobiele telefoons meer te gebruiken, omdat die te makkelijk te kraken waren door de Israëliërs.
In heel Libanon zijn 2750 mensen gewond geraakt door de ontploffingen van piepers, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Acht mensen zijn gedood door de explosies. Het is nog niet duidelijk waarom de piepers vrijwel gelijktijdig zijn ontploft en de militante groep Hezbollah doet onderzoek.
Advertentie