Muziek

Koninklijk Concertgebouworkest ontslaat dirigent Gatti

Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) heeft chef-dirigent Daniele Gatti ontslagen.

ANP
3 August 2018 22:56Gewijzigd op 17 November 2020 04:24
Inauguratie in 2016. beeld ANP, Koen van Weel
Inauguratie in 2016. beeld ANP, Koen van Weel

Het Amsterdamse orkest heeft „de samenwerking per direct beëindigd”, zo maakte het donderdag bekend. Diverse vrouwelijke musici hebben Gatti beschuldigd van seksueel wangedrag.

In The Washington Post vertelden twee vrouwen die met hem hebben samengewerkt recent dat hij hen in het verleden ongevraagd had gezoend en betast. Daar is nu bijgekomen dat ook vrouwelijke medewerkers van het Concertgebouworkest „ervaringen met Gatti hebben gemeld die ongepast zijn gezien zijn positie als chef-dirigent.” De meldingen hebben „de vertrouwensrelatie tussen het orkest en de chef-dirigent onherstelbaar beschadigd.”

Alle concerten gaan de komende tijd wel gewoon door, maar met andere dirigenten. Het Concertgebouworkest was niet direct bereikbaar voor een toelichting. Hoeveel meldingen over Gatti zijn gedaan, heeft het orkest niet bekendgemaakt.

Het grensoverschrijdende gedrag waar The Washington Post over schreef, zou hebben plaatsgevonden in 1996 en 2000, lang voordat de Italiaan in Amsterdam werd aangesteld. Hij bood in een verklaring die hij naar de krant stuurde zijn verontschuldigingen aan. „Als ik iemand benaderde, deed ik dat altijd in de volledige overtuiging dat de interesse wederzijds was”, liet hij weten. „De genoemde feiten hebben lang geleden plaatsgevonden, maar als ik iemand heb beledigd, bied ik mijn oprechte excuses aan.” Ook daarna probeerde hij zijn reputatie nog te herstellen via een bericht van een Amerikaans pr-bureau met de naam Reputation Doctor.

De Italiaan begon in het seizoen 2016/2017 als chef-dirigent van het orkest, als opvolger van Mariss Jansons. In 2004 stond hij voor het eerst het gezelschap en sindsdien was hij regelmatig teruggekeerd en ook mee op tournee gegaan. Het orkest was gecharmeerd van zijn „uitgesproken eigen visie op het bekende orkestrepertoire en open houding ten opzichte van minder gangbare werken.”

Het Concertgebouworkest zei destijds uit te kijken naar „een langdurige en inspirerende samenwerking” met Gatti. Het orkest had „met overtuiging voor zijn bevlogenheid en ervaring” gekozen. Gatti zou eind augustus en begin september het orkest leiden bij het spelen van Bruckner 3.

Lees ook in NRC Handelsblad: ”Hoe moet Concertgebouworkest verder na het ontslag van Gatti?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer