MuziekDirigent
Beroemde dirigent John Eliot Gardiner keert niet terug bij eigen Monteverdi Choir & Orchestras

De beroemde Engelse dirigent John Eliot Gardiner (81) keert niet terug bij zijn Monteverdi Choir & Orchestras. Aanleiding is een geweldsincident in 2023.

Redactie muziek
Dirigent John Eliot Gardiner. Beeld AFP, Justin Tallis
Dirigent John Eliot Gardiner. Beeld AFP, Justin Tallis

Dat melden diverse media.

Onder het Monteverdi Choir & Orchestras vallen het Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Gardiner richtte deze gezelschappen op in de vorige eeuw. In een verklaring liet het Monteverdi Choir & Orchestras woensdag weten dat de enorme muzikale invloed van Gardiner in de afgelopen zestig jaar een blijvende impact zal hebben.

In augustus 2023 verkocht Gardiner een zanger een klap tijdens de uitvoering van de opera ”Les Troyens” van Hector Berlioz. Hij zegde daarna al zijn optredens af, verontschuldigde zich voor zijn daad en nam de tijd om te reflecteren op zijn daden en om hulp te zoeken. In juli van dit jaar pakte hij zijn dirigeerstokje weer op.

Gardiner zal echter niet meer op de bok staan bij het Monteverdi Choir & Orchestras. Het gezelschap ziet het volgens de verklaring als een verplichting om slachtoffers van misbruik en mishandeling te beschermen. Herhaling hiervan is een prioriteit voor de organisatie.

Gardiner zelf zegt in een verklaring dat hij na lang nadenken met pijn in het hart heeft besloten af ​​te treden bij het Monteverdi Choir & Orchestras. Na uitgebreide gesprekken met het bestuur is het in het belang van het gezelschap dat de wegen nu scheiden, aldus de dirigent. Hij hangt zijn harp nog niet aan de wilgen en gaat zich richten op gastdirecties, het maken van opnamen, schrijven en op educatieve projecten.

De dirigent kreeg onder andere bekendheid door zijn interpretaties van barokmuziek met het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists. De dirigent stond aan de wieg van deze gezelschappen.  Hij maakte honderden cd-opnamen. In 2023 luisterde hij de kroning van koning Charles op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer