BuitenlandOverstromingen
Chaos en doden door zware regenval in Midden- en Oost-Europa

De stortregens van storm Boris, die sinds donderdag Midden- en Oost-Europa teisteren, hebben dit weekeinde volgens de autoriteiten in de getroffen landen tot meerdere doden geleid. Vele duizenden moesten hun huizen verlaten.

Redactie buitenland
Lokale bewoners redden een oudere van het stijgende water in het Roemeense dorp Slobozia Conachi. beeld AFP, Daniuel Mihailescu
Lokale bewoners redden een oudere van het stijgende water in het Roemeense dorp Slobozia Conachi. beeld AFP, Daniuel Mihailescu

Sinds donderdag zijn delen van Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Roemenië en Slowakije getroffen door harde wind en ongewoon zware regenval. Straten zijn overstroomd en hele wijken ondergelopen. Het openbaar vervoer en de elektriciteit zijn op diverse plaatsen stilgelegd.

Eén persoon is verdronken in Polen en een Oostenrijkse brandweerman is overleden bij het bestrijden van overstromingen, meldden de autoriteiten. In Roemenië werd zondag in de zuidoostelijke regio Galati een lichaam gevonden, nadat er eerder vier mensen waren omgekomen. Nog eens vier mensen werden als vermist opgegeven in Tsjechië.

Ontruimd

De autoriteiten in Oostenrijk hebben de volledige deelstaat Neder-Oostenrijk uitgeroepen tot rampgebied. De overheid waarschuwt voor grootschalige overstromingen en aardverschuivingen na aanhoudende regen. In vier dagen is in het land net zo veel regen gevallen als normaal in de hele maand september, aldus het Oostenrijkse weerinstituut GeoSphere.

In de hoofdstad Wenen staan er meerdere straten onder water. In sommige delen van de stad was er geen stroomvoorziening meer. Meerdere huizen werden ontruimd. Hulpdiensten in de deelstaat bij hoofdstad Wenen moesten duizenden keren in actie komen om mensen te helpen.

Noodweer blijft ook in Tsjechië voor ernstige overlast zorgen. De burgemeester van Cesky Tesin, in het grensgebied met Polen, gaf opdracht tot de evacuatie van duizenden mensen. De rivier Olza dreigt buiten haar oevers te treden. Ook elders in het land worden evacuaties gemeld. In het zuiden van het land overstroomde een dam, waardoor steden en dorpen onder water liepen.

Record

Ook in het zuiden van Polen is het water zaterdagavond zo hoog komen te staan dat het over een dam stroomde. Het gaat om de Miedzygorzedam. Op beelden die de Poolse nieuwssite Wirtualna Polska deelt is te zien hoe het water over de rand van de dam loopt. Lagergelegen dorpen zijn geëvacueerd.

Het overstroomde dorp Rudawa in het zuiden van Polen. beeld AFP, Sergei Gapon

Op andere beelden die Wirtualna Polska heeft verspreid, is ook te zien dat op talloze andere plaatsen in Polen rivieren buiten hun oevers traden. Inwoners van verschillende plaatsen is geadviseerd om naar hogergelegen verdiepingen te evacueren.

In de nacht van zaterdag op zondag meldde de weerdienst dat op 85 plekken in Polen, vooral in het zuiden en westen van het land, het water hoger steeg dan de waarschuwingsniveaus. Op verschillende plekken werd een recordwaterpeil gemeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer