Kerk & religieJaarvergadering zondagsscholenbond
Anja de Bonte tegen zondagsschoolleiders: Investeer in het aanleren van Bijbeltaal

Kinderen moeten 90 procent van de woorden van een Bijbeltekst kennen om de tekst te begrijpen. Investeer daarom in het aanleren van Bijbelse begrippen, adviseert jeugdwerker Anja de Bonte-van der Sluijs.

Huig de Koning
Anja de Bonte, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, sprak vrijdag in Krimpen aan den IJssel voor een publiek van zo’n zestig zondagsschoolleiders. beeld Willemijn van der Wal
Anja de Bonte, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, sprak vrijdag in Krimpen aan den IJssel voor een publiek van zo’n zestig zondagsschoolleiders. beeld Willemijn van der Wal

De Bonte, jeugdwerkadviseur bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG), hield vrijdagavond een lezing op een thema-avond van de Bond van Zondagsscholen der Gereformeerde Gemeenten. Ze besprak vragen als: Waarom hebben we kinderen op de zondagsschool? Waarom vertellen we de kinderen uit de Bijbel en hoe leggen we Bijbelse begrippen uit? „Het belangrijkste is het gebed voor de kinderen om het werk van de Heere in hun harten.”

De avond, tevens de 54e jaarvergadering van de zondagsscholenbond, vond plaats in een zaal van de Sebakerk van de gereformeerde gemeente te Krimpen aan den IJssel. Ongeveer zestig leidinggevenden van zondagsscholen bezochten de thema-avond.

De Bijbel bevat lessen voor ons leven, aldus De Bonte. „Een Bijbelgedeelte vertellen en bespreken doen we met de talenten die we gekregen hebben. Tegelijkertijd is het nodig dat de kinderen verbonden raken met hun Bijbel, in het besef dat de Heere spreekt door Zijn Woord en Geest.”

Bemoedigend

Het is belangrijk om stil te staan bij de betekenis van begrippen als goedertierenheid en rechtvaardigheid, stelde De Bonte. „Het is goed om te beseffen dat je ten minste 90 procent van de woorden van een gewone tekst of van een Bijbeltekst moet kennen om die tekst echt te begrijpen.”

De Bonte is positief gestemd over hoe veel kinderen soms weten. „Over het algemeen groeien kinderen op in een omgeving die rijk is aan Bijbeltaal. Als het goed is, wordt er thuis uit de Bijbel gelezen en ’s avonds uit een dagboek. Op school wordt er verteld, op de zondagsschool wordt er verteld en een tekst geleerd. Alles bij elkaar weten kinderen best veel. Dat is bemoedigend.”

„Het is de moeite waard om onze tijd te besteden aan het aanleren van de Bijbelse taal” - Anja de Bonte-van der Sluijs, jeugdwerkadviseur

De Bijbel en de Psalmen zouden we soms wel mogen zien als een tweede taal, aldus De Bonte, zoals de kinderen op school Engels of Duits leren. Hoeveel investeren we daar wel niet in, vroeg de JBGG-medewerkster zich af. „Dat mogen wij ook doen. Het is de moeite waard om onze tijd aan de Bijbel te besteden en de gevoelswaarde van de woorden door te geven aan onze kinderen.”

Met behulp van een voorbeeld stond De Bonte erbij stil dat in veel kinderbijbels moeilijke woorden niet benoemd of uitgelegd worden. Zij gaf een aantal tips mee. „Probeer bij de kleuters één woord te kiezen dat moeilijk is. Zoek voor dat woord een synoniem op en denk na over hoe je dat woord in context onder de aandacht brengt.” Voor de middenbouw –kinderen uit groep 3 tot en met 5– raadde De Bonte aan twee moeilijke woorden aan te leren en voor de hoogste groepen drie.

Wat kun je doen nog meer doen om moeilijke Bijbelwoorden eigen te maken? De Bonte: „Schrijf ze op voor de kinderen en mail of app ze naar de ouders. En zoek er een psalm bij waarin die woorden voorkomen.”

Jozef en Jona

Ds. J. de Kok, voorzitter van de Bond van Zondagsscholen en predikant in Sint-Annaland, opende de bijeenkomst vanuit Genesis 42, waar Jozef zegt dat hij God vreest. „Je komt maar twee keer in de Bijbel tegen dat iemand zelf zegt dat hij God vreest. Jona die op het zwabberende dek staat en Jozef hier.”

Ds. J. de Kok verzorgde vrijdagavond het openingswoord. beeld Willemijn van der Wal

Hoe kwam het dat Jozef God vreesde? „Jozef was op de zondagsschool geweest bij vader Jakob. Hij zag bij hem de tere Godsvreze.”

Kunnen wij ook in waarheid zeggen dat we God vrezen, vroeg de predikant aan de zondagsschoolleiders. „Dat wil zeggen: aan de ene kant beven voor een heilige God, aan de andere kant een wonderlijke trekking te ervaren tot die God. Dat durf je misschien niet van jezelf te zeggen, maar dat komt openbaar in ons leven. Mijn wens is dat dat onder ons veel gevonden mag worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer