Plaatselijk kerknieuws
Kansel Sint-Piterkerk Grou krijgt oude lezenaar terug, Alpha Nederland verhuist – en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Jan van Reenen
De oude lezenaar die behoort bij de preekstoel van de Sint-Piterkerk in Grou is teruggevonden. beeld Klaas Stelma
De oude lezenaar die behoort bij de preekstoel van de Sint-Piterkerk in Grou is teruggevonden. beeld Klaas Stelma

Lezenaar Grou

De preekstoel in de Sint-Piterkerk in het Friese Grou krijgt zijn originele, bijna 350 jaar oude lezenaar terug. Decennialang was onbekend waar de Bijbelstandaard uit 1683 gebleven was. Twee jaar geleden dook hij op bij een particulier uit Heerenveen. De protestantse gemeente Grou-Jirnsum liet de lezenaar restaureren en neemt hem op zondag 22 september feestelijk in gebruik, laat Arjen Bakker uit Menaam weten.****

De kansel van de Sint-Piterkerk werd in 1683 gemaakt voor de hervormde kerk in Gorredijk. Hij werd opgeslagen toen deze kerk in 1983 werd gesloopt en weer tevoorschijn gehaald in 1992, toen de Sint-Piter een ‘nieuwe’ kansel zocht die paste bij het zeventiende-eeuwse meubilair van de Grouster kerk.

De originele lezenaar bleek toen echter zoek. „Tot er in 2020 een telefoontje kwam van een gepensioneerde medewerker van monumentenzorg”, zegt Klaas Stelma van de Sint-Piterkerk. „Die man had bij een kennis thuis een oude lezenaar gezien en dat deed bij hem een belletje rinkelen: zou dit de verloren gewaande lezenaar van Gorredijk –en nu dus Grou– kunnen zijn?”

Al snel bleek dat kansel en lezenaar inderdaad bij elkaar hoorden. De eigenaar, Jaap Hamstra uit Heerenveen, had de standaard ruim veertig jaar geleden gekocht. „Hij had ook een gerestaureerde oude Bijbel en wilde die mooi tentoonstellen in zijn huis, destijds in Rotterdam”, weet Stelma. „Dat kwam er echter nooit van, dus de lezenaar kwam in de kelder terecht. Hij verhuisde daarna nog een paar keer mee, om telkens meteen weer op zolder of in de schuur te belanden. Twee jaar geleden zou Hamstra hem net wegdoen, op aandringen van zijn vrouw, toen zijn kennis hem erop wees dat het een bijzonder exemplaar moest zijn.”

Toen hij hoorde dat de lezenaar bij de kansel van Grou hoorde, was Hamstra onmiddellijk bereid hem aan de Sint-Piter te schenken.

Bronkerk Ugchelen

Ingang van de protestantse Bronkerk in Ugchelen, bij Apeldoorn. beeld RD, Anton Dommerholt

De Bronkerk in Ugchelen, bij Apeldoorn, bestaat honderd jaar. De kerk aan de Hoenderloseweg werd in gebruik genomen tijdens een kerkdienst op 2 november 1924. De toren dateert uit 1932. In 1958 werd de kerk gerestaureerd, in 1991 onderging het gebouw een uitbreiding. De laatste restauratie vond plaats in 2007 en 2008. In de Bronkerk staat een tweeklaviersorgel van de firma H.J. Vierdag uit Enschede.

In de derde week van september wordt het eeuwfeest gevierd, met onder meer de presentatie van een herdenkingsboek, een lezing, een muzikale avond en een seniorenmiddag. Op zondag 15 november heeft een speciale viering plaats.

Alpha naar Bunnik

Arnoud Drop met de sleutels van het nieuwe pand van Alpha Nederland in Bunnik. beeld Alpha Nederland, Marijke Koers

Alpha Nederland verhuist eind deze maand naar een nieuw pand, aan de Regulierenring 16 in Bunnik. Al een paar jaar merkte de organisatie dat ze uit haar huidige gebouwtje in Driebergen groeide. Het nieuwe pand heeft ook een trainingsruimte.

„De droom van Alpha Nederland is dat in 2036 1 miljoen mensen in Nederland het Evangelie van Jezus Christus hebben gehoord via Alpha”, aldus Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland. „Deze locatie biedt ons nieuwe mogelijkheden om onze droom versneld na te jagen.”

Kapel Tjuchem

Tot maart 2025 zijn er geen kerkdiensten in de Kapel in het Groningse Tjuchem, omdat het gebouw een versterkingsoperatie ondergaat. Dat meldt De Waarheidsvriend, de wekelijkse uitgave van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland.

In de Kapel vonden elke zondagavond de diensten plaats van de hervormde gemeente Siddeburen-Steendam-Tjuchem. De komende tijd worden deze gehouden in Dorpshuis Plaaisterplaats in Tjuchem. Op zondagmorgen komt de gemeente samen in de kerk van Siddeburen.

De versterkingsoperatie is bedoeld om het gebouw aardbevingsbestendig te maken. Het dak krijgt een nieuwe houtlaag om beweging tegen te gaan. De binnenmuren en de vloer, die zijn afgekeurd, worden vernieuwd. Tegelijk ondergaat de kapel, die dateert van 1928, een restauratie en krijgt de consistoriekamer een update.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer