Kerk & religieMisbruik
Franse oprichter Emmausbeweging opnieuw beschuldigd van misbruik

Abbé Pierre, oprichter van de wereldwijde sociale Emmausbeweging, wordt opnieuw beschuldigd van seksueel misbruik. Er zijn zeventien nieuwe aanklachten binnengekomen.

Redactie kerk
De Franse rooms-katholieke priester Abbé Pierre in 2002. beeld AFP, Philippe Huguen 
De Franse rooms-katholieke priester Abbé Pierre in 2002. beeld AFP, Philippe Huguen 

De beschuldigingen komen twee maanden na de publicatie van een rapport over misbruik door de Franse priester , berichtte het Katholiek Nieuwsblad deze week. Daarin waren de beschuldigingen van zeven slachtoffers opgenomen, onder wie een minderjarige. Het ging om werknemers en vrijwilligers van de beweging en om jonge vrouwen die Abbé Pierre uit zijn eigen persoonlijke kring kende. Het misbruik zou tussen eind jaren 70 en 2005 hebben plaatsgevonden.

Na de verschijning van het rapport in juli zette de Emmausbeweging een meldpunt op waar mensen hun ervaringen konden delen. Daar kwamen zeventien nieuwe getuigenissen van seksueel geweld van Abbé Pierre ten opzichte van meisjes en vrouwen uit naar voren. Volgens verschillende slachtoffers waren vertrouwelingen van de priester op de hoogte van het misbruik.

Het meldpunt blijft open tot het einde van 2024. Aan alle slachtoffers wordt professionele hulp geboden, en „wie in gesprek wil met onze leiders zal worden verwelkomd”, aldus de Emmausbeweging.

De in 2007 overleden Franse priester Abbé Pierre was in 1949 de oprichter van de beweging die wereldwijd armoede en dakloosheid bestrijdt.

Naar aanleiding van deze beschuldigingen heeft de Fondation Abbé Pierre besloten haar naam te wijzigen. De stichting is een belangrijke donor van de Emmausbeweging, met vorig jaar bijna 4 miljoen euro aan donaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer