Economie
Vrees voor meer energiearmoede door inflatie

Apeldoorn. Zeker 165.000 huishoudens dreigen in financiële problemen te komen door het wegvallen van steunmaatregelen die de energierekening dempen. Dat meldde Dagblad van het Noorden maandag. Voor de winter tekenen zich relatief hoge gasprijzen af.

Redactie binnenland
Huishoudens dreigen in financiële problemen te komen door wegvallen steunmaatregelen overheid. beeld ANP, Bart Maat
Huishoudens dreigen in financiële problemen te komen door wegvallen steunmaatregelen overheid. beeld ANP, Bart Maat

Zo houdt eind dit jaar het prijsplafond op te bestaan. Dat voerde het kabinet in na de Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis. Doel was gas- en energierekeningen te beperken in de kosten. Ook kunnen mensen vanaf mei dit jaar geen beroep meet doen op het noodfonds. Wie daar aanklopte, kon een maandelijkse korting van 150 euro krijgen. Dat Noodfonds is per begin mei gesloten.

Het Rode Kruis is bezorgd over de financiële toestand van deze huishoudens, vooral als het de komende maanden kouder wordt, zegt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulp bij het Rode Kruis. Door de stijgende prijzen „zullen opnieuw duizenden mensen aan het eind van de maand financieel in de knel komen”, vreest Van den Berg. „Met nog een winter zulke hoge gasprijzen zal het voor veel mensen overleven worden.”

Ook het Nibud luidt de noodklok. „Er móét iets gebeuren”, zei woordvoerder Karin Radstaak van het budgetinstituut maandag tegen het Dagblad van het Noorden. „Nu de steun van de energiecrisis in een klap wegvalt en andere overheidsregelingen stoppen terwijl de prijzen overal hoog blijven, kunnen veel huishoudens dat niet opvangen.”

De stijgende voedselprijzen werken ook niet mee, zegt Van den Berg van het Rode Kruis. „Wij zagen vorig jaar een flinke stijging van het aantal mensen dat om voedselhulp vroeg. Voedsel wordt nog steeds duurder. Deze maand stijgen de prijzen opnieuw met meer dan 11 procent, volgens cijfers van het CBS. Hierdoor wordt gezond eten bijna een luxe. Zonder de steunmaatregelen van de overheid dreigt het aantal mensen in de problemen opnieuw toe te nemen.”

Het Rode Kruis biedt weliswaar hulp, maar „voedselhulp mag nooit de norm worden”, benadrukt Van den Berg. „Het is en blijft onvoorstelbaar dat dit in een rijk land als Nederland nodig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer