Beeldende kunst

Martijn Duifhuizen ontwerpt gouden alfabet voor jubilerende Gomarusschool

Het jubileumjaar van de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap begon met een brand op zondag 25 augustus op de locatie in Gorinchem. De onthulling van het kunstwerk dat Martijn Duifhuizen voor de vijftigjarige school maakte, kon daarom niet doorgaan.

12 September 2024 10:33Gewijzigd op 23 September 2024 13:52
”Goud! het antwoord”,  het kunstwerk dat Martijn Duifhuizen maakte voor de aula van de Gomarusschool in Zaltbommel.  Hierin staan de woorden ”in Uw Woord stel ik mijn hoop” centraal, maar de kunstenaar bracht heel Psalm 119 in beeld, zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands.
”Goud! het antwoord”,  het kunstwerk dat Martijn Duifhuizen maakte voor de aula van de Gomarusschool in Zaltbommel.  Hierin staan de woorden ”in Uw Woord stel ik mijn hoop” centraal, maar de kunstenaar bracht heel Psalm 119 in beeld, zowel in het Hebreeuws als in het Nederlands.
Beeldend kunstenaar Martijn Duifhuizen. beeld Martijn Duifhuizen

Op de jubileumbijeenkomst die donderdag wordt gehouden, krijgt het kunstwerk alsnog de nodige aandacht. Beeldend kunstenaar Martijn Duifhuizen (1976) uit Berkenwoude kreeg na een selectieprocedure de opdracht van het schoolbestuur om een kunstwerk te maken dat „de essentie van ons christelijk onderwijs belichaamt”. Als thema werd psalm 119:9 aangereikt: „Waarmee zal de jongeling zijn pad rein bewaren? Als hij dat houdt naar Uw woord.”

Om zich goed voor te bereiden, bestudeerde Duifhuizen psalm 119 in zijn geheel. „Het is een didactische psalm, een verzameling gedenkspreuken, met één centraal thema: de lof, de liefde, de kracht en het nut van het Woord van God. De psalm richt zich op de openbaring van God, wat Zijn Woord voor de mens betekent en hoe de mens zich tegenover dat Woord dient te gedragen. De psalm getuigt ook van de creativiteit van de dichter. Psalm 119 is geschreven aan de hand van het Hebreeuwse alfabet. Bij elke letter staan acht dichtregels die met die letter beginnen.”

Tweeluik

Duifhuizen ontwierp twee met elkaar samenhangende kunstwerken , een voor de school in Zaltbommel en een voor de school in Gorinchem. Hij bracht daarin de psalm terug tot twee zinnen: ”bewaar Mijn Woord” en ”in Uw Woord stel ik mijn hoop” en verwerkte die in een tweeluik.

„„Het kruis is een essentieel symbool voor elke gelovige”” - Martijn Duifhuizen, beeldend kunstenaar

Voor de vide van het schoolgebouw in Gorinchem maakte Duifhuizen een zwevende ‘gouden’ schijf waarin de tekst ”bewaar Mijn Woord” in het Hebreeuws en in het Nederlands is uitgefreesd. Met het licht van een spot erboven, wordt deze tekst op de vloer geprojecteerd. Leerlingen die op de eerste verdieping langslopen, zien bovendien drie bekende berijmde verzen –5, 17 en 53– in de ‘gouden’ schijf gegraveerd. Een kleinere zwarte schijf boven de spot verwijst naar God als de ”gans Andere”. Duifhuizen: „Bewaar Mijn Woord” is van God uit gesproken als een opdracht en een appel om het Woord te bewaren, te koesteren en ernaar te leven.”

”Goud! de opdracht”, kunstwerk in de vide van de Gomarusschool in Gorinchem met de woorden ”bewaar Mijn Woord”. beeld Martijn Duifhuizen

Als tegenhanger maakte Duifhuizen voor de school in Zaltbommel een kunstwerk dat de respons van de gelovige verwoordt met de woorden: ”in Uw Woord stel ik mijn hoop”. Duifhuizen: „Aan de ene kant is de uitspraak vast en gefundeerd (”stel ik”), aan de andere kant beschroomd (”mijn hoop”). Het bescheiden mea culpa (ik ben schuldenaar) ligt er als het ware onder.”

Reukwerk

Voor dit kunstwerk gebruikte Duifhuizen de hele raampartij van de aula, die een glasoppervlakte heeft van 28 bij 3 meter. Bovenin bracht hij de complete Hebreeuwse tekst van Psalm 119 aan – uiteraard te lezen van rechts naar links. Bij elke strofe gaf hij de bijbehorende letter groot in goudgeel weer, zodat het Hebreeuwse alfabet goed zichtbaar werd. „Ook voor leerlingen die geen Hebreeuws kunnen lezen, is duidelijk dat deze tekst van elders komt”, aldus Duifhuizen. „Door in de Hebreeuwse strofes alle eerste letters goud te kleuren krijgt de creativiteit van de psalmist glans en worden tegelijk 22 verticale lijnen zichtbaar, als een reukwerk tot God.”

Detail van het kunstwerk ”Goud! het antwoord” dat Martijn Duifhuizen maakte voor de aula van de Gomarusschool in Zaltbommel. beeld Martijn Duifhuizen

Daaronder is de tekst in de Nederlandse vertaling van de psalm weergegeven. Ook deze strofen hebben gouden initialen, maar die worden gevormd door de letters van de tekst ”in Uw Woord stel ik mijn hoop”, dat net als het Hebreeuwse alfabet 22 letters telt.

Tussen de Hebreeuwse en de Nederlandse tekst lopen horizontaal zes gouden lijnen. Die verwijzen naar de zes geboden van de Wet. In het midden zijn vier verticale lijnen aangebracht die verwijzen naar de eerste vier geboden. Samen vormen de lijnen een kruis, dat door binnenvallend licht op de vloer wordt geprojecteerd. „Het kruis is een essentieel symbool voor elke gelovige”, geeft Duifhuizen aan. „Het kruis heeft een verticale oorsprong en een horizontale uitwerking. Het centrum van het kruis met een diameter van 777 millimeter is leeg gelaten, daar is geen schaduw, alleen licht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer