Kerk & religieBidstond kerkelijke eenheid
Nieuw initiatief: bidstond voor kerkelijke eenheid in Oosterland

De gereformeerde gemeente in Oosterland nam het initiatief tot een bidstond voor kerkelijke eenheid. Ds. G. Hoogerland gaat daar dinsdagavond in een kerkdienst voor. Ouderling L. Koppert: „Ik hoop dat de kerk te klein is.”

Kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Oosterland. beeld Jaap Sinke
Kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Oosterland. beeld Jaap Sinke

Aanleiding tot de bidstond is het boekje ”Om vriend en broed’ren spreek ik nu”, dat ds. Hoogerland, predikant van de gereformeerde gemeente (gg) te Kruiningen, in 2020 het licht deed zien. Ouderling Koppert van de gg te Oosterland: „Als kerkenraad lazen we dit boekje. We waren er van onder de indruk. We hebben er een tijdje over nagedacht en zeiden toen tegen elkaar: Waar brengt ons deze nood van de kerkelijke verdeeldheid nu eigenlijk? Zouden we niet moeten proberen aan de oproep van ds. Hoogerland op een of andere manier gehoor te geven? Zo kwamen we ertoe een bidstond te beleggen.”

De kerkdienst van dinsdagavond vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de gg te Oosterland. „Aan een aantal naburige gemeenten hebben we gevraagd die in hun kerk kenbaar te maken. Het gaat dan om de gg te Nieuwerkerk, de oud gereformeerde gemeente te Oosterland en te Zierikzee, en de gereformeerde gemeente in Nederland te Bruinisse.”

Schuld

Met het initiatief van de gg te Oosterland en de uitnodiging om daar te komen spreken, „was ik diep in mijn hart blij”, zegt ds. Hoogerland. „Als het om kerkelijke verdeeldheid gaat, is het eerste wat van ons gevraagd wordt: onze schuld in te zien, te erkennen en te belijden. Dat hopen we in deze dienst ook te doen, in afhankelijkheid van de Heere en met de bede of Hij ons de juiste woorden wil geven om te spreken en om te bidden.”

De predikant uit Kruiningen is van plan dinsdagavond te preken over de „treurigheid” van schenker Nehemia over de verwoesting van Jeruzalem en van de tempel.

Te klein

Over een eventueel vervolg op de bidstond laat Koppert zich niet uit. „Dat gaan we nu niet verder invullen. We doen wat onze hand vindt om te doen. En dat is op dit moment: deze dienst beleggen. Voor zover wij weten, is een dergelijke bidstond na het verschijnen van ds. Hoogerlands boekje nog nergens gehouden.”

Maar als alle kerkleden uit de genoemde gemeenten daadwerkelijk komen, is het kerkgebouw dan niet te klein? Koppert: „We hebben wat ervaring met GBS-diensten. Dan past het er altijd in. Maar we hopen natuurlijk dat het kerkgebouw dit keer te klein is. De zaak waarover het gaat, is er belangrijk en actueel genoeg voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer