ConsumentRecept
Recept: gevulde courgette

De ene tomaat is de andere niet, dat kun je aan hun namen wel zien. Sommige zijn enorm, bijvoorbeeld de in Nederland nog niet zo vaak gesignaleerde coeur de boeuf – letterlijk: koeienhart. Dat kerstomaten en pruimtomaten heten zoals ze heten is door hun uiterlijk ook prima te verklaren.

Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Maar waar trostomaten hun naam aan te danken hebben? Die vraag dringt zich elke zomer wel een keer op, als ik in de tuin de vruchten van verschillende rassen geleidelijk aan rood zie worden. Álle tomaten groeien immers in trossen. Wat ik vanuit het perspectief van een hobbytuinier wel bijzonder vind, is dat in de supermarkt en op de markt alle vruchten aan zo’n stengel tegelijk rijp zijn. In de tuin zitten er aan elke tros tomaten in alle schakeringen tussen groen en rood. Oogsten is daardoor maatwerk. Je plukt ze niet per tros maar per stuk.

De druppelsgewijs begonnen tomatenoogst is inmiddels in een stroomversnelling terechtgekomen. Ik maakte er saus van in de snelkookpan, om even een paar kilo weg te werken. Een deel van die saus verwerkte ik in een zomers gerecht dat een paar decennia geleden populair was, maar dat volgens mij een beetje in de vergetelheid is geraakt. Gevulde courgette uit de oven. De tuin bepaalt het menu: ook de productie van deze planten is op stoom gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine
Recept

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer