Buitenland
Vonnis in zwijggeldzaak Trump uitgesteld tot na verkiezingen

Het vonnis in de zwijggeldzaak tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump wordt uitgesteld tot na de verkiezingen in november. De Republikein werd in mei al schuldig bevonden in de zaak en zou op 18 september zijn straf te horen krijgen. De advocaten vroegen om uitstel na een uitspraak van het Hooggerechtshof over de brede onschendbaarheid van presidenten.

ANP

Het vonnis is uitgesteld naar 26 november, meldt The New York Times. De Amerikanen kiezen op 5 november een nieuwe president. Dat betekent dat van de vier lopende strafzaken tegen Trump geen enkele voor de verkiezingen wordt afgerond.

Rechter Juan Merchan had het „unieke” tijdstip van de verkiezingen nadrukkelijk in zijn afweging meegenomen. Het uitstel, zo schreef hij, „neemt elke suggestie weg dat de rechtbank een beslissing zou hebben genomen of een straf zou hebben opgelegd om een ​​politieke partij te bevoordelen of te benadelen”.

Een jury in New York oordeelde in mei dat Trump schuldig is aan het vervalsen van zakelijke documenten na het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels. Hij kan een gevangenisstraf van maximaal vier jaar krijgen. Trump is de eerste voormalige president die schuldig is bevonden in een strafzaak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer