MuziekCd-recensie
Recensie: Fantastisch spel op debuut-cd pianiste Alexandra Kaptein

De interessante pianotranscripties die Franz Liszt maakte van werken van andere componisten staan altijd in de schaduw van zijn overige pianowerken. Ze hadden echter een belangrijke functie: door zijn improvisaties en de later uitgeschreven bewerkingen maakt de 19e-eeuwse pianoster zijn publiek bekend met werken die anders de concertzaal niet gehaald hadden.

Kees Jansen
beeld RD
beeld RD

Alexandra Kaptein (1999) vult er haar debuut-cd mee. Die bevat twee series van elk twaalf bewerkingen van liederen uit Schuberts bekende liederencyclus ”Winterreise” en van liederen van Robert Franz. Liszt selecteerde de helft van ”Winterreise” en plaatste de liederen in een andere volgorde, maar dat deert niet: zijn bewerkingen zijn boeiend en elke bewerking bevat haar eigen pianistische uitdagingen. Mij beviel deze serie het best.

Franz is een minder bekende toondichter, opnamen van de gespeelde liederen zijn moeilijk te vinden – ik denk dat ik weet waarom. Toch besteedt Liszt aan dit twaalftal niet minder aandacht. Je hoort dat tekst en muziek hem zeer aangesproken hebben.
Dat geldt hoorbaar ook voor de pianiste. Zij begon op 5-jarige leeftijd met pianolessen en al een jaar later behaalde ze haar eerste prijs, bij een Duits concours. Kaptein studeerde cum laude af in Zwolle en studeert verder bij Frank van de Laar. Als je de cd hoort vraag je je af wat ze nog bij kan leren, want haar spel is in alle opzichten fantastisch.

Lebenswanderung – Franz Liszt, Alexandra Kaptein; TRPTK (TTK0111); € 20,-; bestellen: trptk.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gedraaid

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer