Videopodcast
Onrust in het Midden-Oosten: dreiging, onderhandelingen en psychologische oorlogsvoering

„De liquidatie van Hamasleider Ismail Haniyeh begin deze zomer zette de toon,” vertelt Donk. „Zijn dood in Teheran was opvallend omdat Iran de grootste steunpilaar van Hamas is.” De verwachting dat Iran hard zou terugslaan is uitgebleven, maar de dreiging blijft voelbaar.

Redactie video
RDAcuteel5september
RDAcuteel5september

Het uitblijven van een directe aanval heeft een diep psychologisch effect gehad op de Israëlische bevolking.  Zoals Donk opmerkt: „Iran heeft die angst heel effectief ingezet als wapen.”

Ook Hezbollah vormt een blijvende dreiging. „Israël voerde een preventieve aanval uit nadat bleek dat Hezbollah een grootschalige aanval op Tel Aviv en militaire doelen plande”, zegt Donk. Ondanks Hezbollah’s dagelijkse aanvallen op Israël, lijken beide partijen zich voor te bereiden op een mogelijke escalatie. „Het was een zomer vol niet- waargemaakte verwachtingen.”

Naast de militaire ontwikkelingen spelen diplomatieke onderhandelingen een grote rol. De Verenigde Staten hebben een ultimatum gesteld: een alles-of-nietsvoorstel. „De Amerikaanse druk om een akkoord te bereiken is nog nooit zo hoog geweest”, stelt Donk. „Terwijl Israël blijft aarzelen, versterkt elke nieuwe gijzeling of executie de verdeeldheid binnen de Israëlische samenleving.”

Hoewel grote aanvallen voorlopig zijn uitgebleven, blijft de situatie onvoorspelbaar. De vraag blijft of de onderhandelingen tot duurzame rust kunnen leiden, of dat de regio opnieuw wordt overspoeld door geweld. „De ingrediënten voor een regionale oorlog zijn nog steeds aanwezig”, waarschuwt Donk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer