Michel Barnier is de nieuwe premier van Frankrijk. Hij volgt Gabriel Attal op, die na de verkiezingen in juli zijn ontslag indiende. Barnier, die faam maakte als brexitonderhandelaar, heeft landelijk en internationaal zijn sporen verdiend.
Als het om de leeftijd van de premier gaat, vervalt Frankrijk van het ene uiterste in het andere. Met zijn 73 jaar is Barnier de oudste regeringsleider ooit in de recente geschiedenis van Frankrijk. Attal daarentegen was bij zijn benoeming in januari dit jaar met zijn 34 lentes juist de jongste premier ooit.
President Emmanuel Macron benoemde Barnier donderdag. Hij moet een regering gaan vormen die voor eenheid kan zorgen. Dat er een stabiele regering gevormd kan worden, is bijna twee maanden na de parlementsverkiezingen nog allerminst zeker. Op 7 juli behaalde het linkse blok Nieuw Volksfront een verrassende zege. De centrumalliantie Ensemble van Macron werd tweede en favoriet Rassemblement National (RN), de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen, moest genoegen nemen met een derde plaats. Omdat geen enkel blok de meerderheid behaalde, moet er een coalitie worden gesmeed en dat proces verloopt moeizaam.
Alleenheerser
Als regeringsleider wil Barnier samenwerken met meerdere partijen om het politiek verdeelde land weer bij elkaar te krijgen. „De Fransen hebben vandaag behoefte aan respect, eenheid en verzoening, en hebben dat ook tot uitdrukking gebracht”, zei de nieuwe premier donderdagavond vanuit de tuin van zijn nieuwe ambtswoning. Hij verklaarde de zorgen en de woede van het volk te willen aanpakken en beloofde „verandering”. Onderwijs, veiligheid en immigratie beschouwt Barnier als zijn prioriteiten.
Het linkse blok reageerde afwijzend op de benoeming van Barnier. Mathilde Panot (La France Insoumise) zei dat Macron zich met de benoeming opstelt als „alleenheerser” en weigert „de soevereiniteit van het volk en de keuze in het stemhokje te respecteren”. Ze riep op om zaterdag de straat op te gaan. Olivier Faure (Parti Socialiste) sprak van een „regimecrisis”. „De ontkenning van de democratie is compleet: een premier uit een partij die als vierde eindigde bij de verkiezingen.” De socialisten kondigden aan een motie van wantrouwen tegen Barnier te zullen indienen. RN wijst Barnier niet op voorhand af. Le Pen zei de toespraak van Barnier in het parlement af te wachten.
„De ontkenning van de democratie is compleet: een premier uit een partij die als vierde eindigde bij de verkiezingen” - Olivier Faure, partijleider Parti Socialiste
Brexitonderhandelaar
In 2021 deed Barnier een gooi naar het presidentschap in Frankrijk. In de campagne hamerde hij op de nationale soevereiniteit van Frankrijk en de onwenselijkheid van meer Europese eenwording. Het horen van deze standpunten uit de mond van de man die vooral furore heeft gemaakt als brexitonderhandelaar, was op zijn minst verrassend. Bij de voorverkiezing binnen zijn partij Les Républicains wist hij voor zijn ideeën onvoldoende conservatieven achter zich te krijgen.
De nieuwe Franse premier startte zijn politieke carrière toen hij als 22-jarige raadslid werd in Savoie. Op 27-jarige leeftijd trad hij toe tot de Franse Tweede Kamer, waar hij het jongste lid was. Meermaals was Barnier minister, onder meer van Buitenlandse Zaken. Niet het minst verdiende Barnier zijn sporen in Brussel, waar hij meerdere periodes Eurocommissaris was en het zelfs schopte tot vicevoorzitter van de Commissie. Ook was hij enkele jaren lid van het Europees Parlement. In de nadagen van zijn carrière was hij vooral bekend doordat hij namens de Europese Commissie de onderhandelingen over de Brexit leidde, wat eind 2020 werd beklonken met een deal.
Barnier is getrouwd met zijn vrouw Isabelle, met wie hij drie kinderen kreeg.